assalamualaikum

Thursday, 15 November 2012

kuih sekaya mama

assalamualaikum dan salam 1 Muharam 1434..

memang lama sangat tak makan di rumah..hehe..2 minggu je kut..hahakk..bosan sudah makanan dekat kolej..naik muak sampai nak muntah..aduhai..

mama buat kuih sekaya..kenal ke tak? hairan jugak bila ada yang tak kena..orang hidup zaman moden, mana nak kenal kuih tradisional..eira tak ingat sangat bila tahun last mama buat kuih sekaya..yang pasti memang dah lama sangat..memang best, sebab dah lama tak jamah..
oh, esok nak keluar jumpa kawan-kawan..harap-harap jadi..lama dah tak jumpa mak cik-mak cik kepoh..

hari ini baby tak ada, semalam pun tak ada, bosannya...hmm..

 | rindu kawan-kawan lama..moga jumpa esok ! |

Saturday, 27 October 2012

rindu budak ini !

assalamualaikum..

salam aidiladha buat seluruh umat Islam di seluruh pelosok dunia.. ;)

cuti raya tinggal hari ini dan esok, tapi esok dah balik semula ke Gambang..aduh, macam tak cukup je cuti..masih lagi rindu insan-insan di sini..

eira rindu sangat budak ini..geram tengok dia tidur..garang kan muka dia tidur..angah cakap, ini first time dia tidur tak tutup muka dengan tangan..so,eira snap picture dia..

waktu tidur memang nampak garang, tapi kalau diagah memang 'gelekek' sakan dia..sudah 9 bulan lebih dia..

 | PSPM 1 just around the corner.. |

Sunday, 30 September 2012

struggle then happiness

assalamualaikum..

every person have their own dreams..kembali bersemangat setelah program bersama alumni..memang lumrah manusia,mudah tersasar dari landasan..kita perlukan sedikit motivasi untuk kekal bersemangat..

program bersama alumni dengan perkongsian experience di oversea..ada sedikit jealous tengok gambar-gambar mereka di UK..sakan berfotografi ! memang eira nak sangat belajar sana..mudah-mudahan tercapai hasrat di hati..

bak kata lecturer tadi, kena struggle dulu di matrikulasi untuk study sambil enjoy kelak..memang kehidupan di matrik sukar dan mencabar, tapi inilah dugaan sebelum menjejakkan kaki ke Universiti..setiap dugaan pasti ada hikmahnya tersendiri..
happiness..besar makna perkataan itu..bukan senang untuk dicapai, memerlukan sedikit pengorbanan dari diri kita sendiri..usah terus-terusan bersedih,eira..never give up..get up now..you still have time..
memang terangsang minda untuk lebih sukses dalam hidup..memang kadang-kadang eira mudah sangat mengalah..bukan give up tapi sentiasa ikut keadaan sekitar..biarlah apa nak jadi, asalkan aku bahagia..i'm totally wrong! my mind set should be change start from now..oh, no! actually from long time ago..
walau sejauh manapun kita pergi, ke mana sahaja kita pergi, jangan sesekali lupa Allah SWT..jangan lalai dalam mengerjakan solat..as a Muslim, we still have Allah beside us wherever we go..in any condition, even we sad or happy.. remember that, EIRA !
pspm 1 just around the corner..29/10 after raya haji..MUET is on 18/10 just before back home for raya haji..the study week just burn..no study week! what? i have to keep myself prepared for pspm..insyaAllah.. keep smiling girl !

 | important date : 18/10/2012 : MUET Speaking ;) |

Saturday, 15 September 2012

ABO Blood Group Test

assalamualaikum w.b.t

semalam sampai rumah agak lewat..just a bad day yesterday..apa-apa pun semalam sudah boleh tidur lena dalam bilik sendiri..

hari ini nak story pasal blood test..minggu lepas budak-budak PST modul 1 dan modul 3 kena buat sendiri blood test..test darah sendiri..special untuk pelajar biology..memang pecah kepala belajar tapi kadang-kadang best bila buat eksperimen..

eira memang jenis takut darah..bila nampak darah, memang automatik naik pitam..tapi eira kuatkan jua semangat, jangan cepat mengalah..
ABO Blood Group Test
eira bukan takut tengok darah tapi seram sejuk bila tengok darah mengalir keluar daripada badan depan mata sendiri..naik ngeri ! adalah sikit bunyi suara eira menjerit..tapi tak kuat pun just tersentak bila kena cucuk dek jarum..bermulalah eksperimen dengan mengeluarkan sedikit darah untuk dijadikan uji kaji..

darah eira jenis B, rhesus positif..alhamdulillah, rhesus positif..memang eira dah sedia maklum jenis darah, tapi tak pernah tahu jenis rhesus sendiri..cuak bila nak tahu keputusan rhesus..apakah RHESUS? sila tanya doktor GOOGLE untuk makluman lebih detail..hehe..

okay lah, hari ini ada baby baru nak datang..sepupu kepada Miqhaiel..Miqhaiel tak datang hari ini..cuti..nak siapkan diri dengan apa yang wajib dulu sebelum sibukkan diri dengan baby boy baru..

 | sabar menanti kedatangan baby boy |

Tuesday, 14 August 2012

rindu kad raya

salam Ramadan..

tiba-tiba pagi ni teringat kad raya..dah lama sangat tak dapat kad raya..last dapat kad raya..bila erk? lupa sudah..hehe..

kalau dulu-dulu, mesti duduk depan rumah tunggu abang posmen..pantang dengar ada motor masuk kampung, mesti ingat abang posmen..lagi syok bila abang posmen lalu, ingatkan nak singgah rumah..tapi pergi hantar surat rumah jiran sebelah..jealous you!

terimbau kembali kad-kad raya zaman dahulu kala..hehe..macam-macam tulis..minta maaf, pesanan, gurauan, sajak, syair, pantun, semua hentam sekali..kalau boleh nak beli kad raya yang besar punya sebab nak tulis semua..haha..kadang-kadang syok sendiri tulis kad raya..ada juga yang lepas siap tulis, tiba-tiba rasa sayang nak kasi kawan-kawan..hahaha..
hati-hati pulang ke kampung halaman..
kenangan tulis kad raya memang banyak..tapi kasi member-member terdekat je lah..payah nak terima balasan tapi mesti sengih sorang-sorang kalau dapat kad raya..aduhai..huhu..tulis kad raya untuk kekasih hati..mesti ada pengalaman kan? tersipu malu time dah siap tulis..siap sembur minyak wangi lagi!

zaman sekarang semua teknologi canggih..laman sosial yang berlambak, senang dan mudah..copy dan paste sahaja...hehe..jimat pun jimat..online sambil sakan wish 'selamat hari raya'..tapi seriously, tak best langsung..hmm..malam raya memang line celcom, maxis, digi memang terganggu..tiba-tiba handphone masing-masing jadi sibuk kalah menteri..

apa-apa pun, syukur andai teman-teman yang jauh di perantauan masih ingat diri ini..teman sepermainan..teman seperjuangan hingga eira mampu berdiri bangga hari ini..

jam 11 pagi nanti bertolak ke Kg. Raja di Besut untuk majlis khatam Quran
sekaligus berbuka ramai-ramai..hmm, ini kali kedua ke sana setelah 5 tahun cuba memadam memori lama..insyaAllah, aku kuat..

 | agak-agak ada tak yang sudi hantar kad raya untuk EIRA? |

Saturday, 11 August 2012

cuti pertengahan SEM bermula..

salam Ramadan buat semua umat Islam..

alhamdulillah..semua budak-budak matrikulasi sudah start cuti raya semalam..memang syok habis..balik kampung dengan bas sambil pak cik driver pasang lagu raya..enjoy sakan, first time terpaksa berjauhan dengan family dan balik cuti raya konvoi ramai-ramai naik bas..anak perantauan sudah sampai kampung akhirnya!
eh, raya bila? hehe..eira dah tak tahu pun tarikh hari raya bila..memang haru kan? bukan apa, macam katak bawah tempurung terperap dalam kolej..tak ada masa nak ambil tahu hal luar..haha..

setelah seminggu penatkan kepala study untuk Ujian Pertengahan Semester, akhirnya habis juga..budak-budak matrikulasi cuti lebih awal..hmmm, lepas ujian mesti wajid ada result..alahai, cuti raya sakan dulu sebelum tengok result sendiri..cuti budak matrik macam tak cuti..assignment berlambak, memanglah kan, setahun saja pengajian..eira kena berkorban sedikit tahun ini, semoga kesenangan yang akan melambai dari jauh ke arah eira..insyaAllah..

cuaca di dungun memang panas kan? rasanya, gambang tak sepanas dungun..dah nama BUKIT GAMBANG, memanglah suhu tak tinggi sangat..

baju raya? tak fikir apa-apa pun lagi..tak ada preparation langsung..semangat nak raya pun kurang..makin besar kut..agak-agak tahun ni dapat duit raya lagi tak? harap-harap mak-mak saudara, bapa-bapa saudara, mak dan bapa sepupu baik hati tahun ni..hehe..kasihan eira, kasilah sikit ye duit raya..

 | merenung persiapan lebaran |

Saturday, 21 July 2012

rumah macam taska

Salam Ramadan..

alhamdulillah, kita masih diberi peluang untuk merasai manisnya bulan ramadan..semoga ramadan kali ini mengajar erti kesabaran yang sebenar..

eira selamat sampai rumah semalam area jam 5 lebih..2 jam lebih dari bandar Kuantan ke Dungun, naik bas okay..mak teh pun datang ziarah kami satu family semalam..dapat juga eira jumpa baby izara..eiii..geram tengok..tembam sangat, alhamdulillah sihat..lupa nak ambil gambar baby.. :(
pulut durian air tangan mama memang best..mak teh yang sponsor durian..hehe..dah lama sangat tak makan durian..nak makan banyak, takut nanti semput..sabar..


hari ini, eira macam tergamam kejap..first day puasa, ramai budak-budak tinggal dekat rumah eira..memanglah selama ini ada je budak-budak yang tinggal tapi makin bertambah..yang tak pernah duduk pun datang duduk sini sekali..dah rasa macam taska..

aisya dan balqis tengah makan durian..orang lain puasa, budak bertuah ni sibuk nak makan durian..
apa-apa pun, memang eira happy gila..tak sunyilah mama kalau eira tak ada sekalipun..anak-anak, cucu-cucu ada sebagai teman..memang kecoh budak-budak asyik bercakap..macam-macam ragam..pelbagai kerenah..pusing kepala..aduhai..


ini budak yang sedang membesar depan mata kami sejak berapa hari lahir..Airiel Miqhaiel..
lenguh tangan masih terasa..dah besar ye..makin aktif..letihlah tok ma kejar nanti..tak susah jaga miqhaiel, dia tak banyak kerenah..


okaylah, miqhaiel dah sampai..semua depan mata nak capai..

 | selamat menjalani ibadah puasa |

Thursday, 19 July 2012

jom balik rumah, esok!

alhamdulillah..setelah penat lelah harungi kehidupan di sini, akhirnya esok eira boleh balik rumah.. biarpun 3 hari,(actually tak cukup pun 3 hari), cukup bermakna buat diri yang kerinduan..aduhai...homesick!

awal-awal lagi tiket dah beli, takut habis..biasalah, semua orang nak balik..hehe..hmm, tiket raya entah sempat ke tidak..lepas balik dari rumah, terus nak tempah tiket raya..untung jadi budak matrikulasi, seminggu sebelum raya dah dapat melepak di rumah..tapi Ujian Pertengahan Semester sebelum raya :( untunglah raya dengan hati yang happy.. ^_^
alhamdulillah, first Ramadan bersama family tersayang..Ramadan seterusnya bersama budak-budak matrikulasi..dengar khabar, ada bazaar Ramadan di kolej..nampak macam meriah, banyak kanopi situ sini..
Salam Ramadan buat semua umat Islam sedunia..semoga Ramadan kali ini diperbanyak pahala dan kebaikan..
 | semoga dengan kehadiran Ramadan kali ini, eira akan lebih kuat |

Monday, 16 July 2012

huru-hara dekat mana?

selamat malam..

ok fine, kelas matematik tiba-tiba batal..tak ada siapa pun yang baik hati nak mesej.. :( kecoh siap cepat-cepat..last-last batal..sedih ke? gembira sangat-sangat adalah...haha

boleh relax..relax lah sangat..kerja banyak gila..kehidupan di KMPh cukup-cukup sibuk..hari-hari hadap buku..hehehe..sempat je eira hadap muka buku..

tadi pergi makan, rasa macam nak pecah perut..pergi berempat, dua orang kaki kecoh, dua orang lagi pendiam..eira paling lambat siap makan, makan sambil gelak, bila nak sudah..

tiba-tiba sibuk cakap pasal negeri..asal dari mana, berapa dari sini ke sana..semua duduk discuss, semua sibuk sampuk..member satu kepala dengan eira, nama dia Ain ( roommate) tiba-tiba cakap pasal nombor kad pengenalan, alaaaa...nombor yang tengah-tengah dalam IC..contoh, kalau terengganu -11-..

minah paling banyak ketawa..dia sibuk je ketawa sampai nak pecah perut..dia cakap IC dia nombor -88- dari Jordan..kebetulan member eira, nama dia Hani (roommate) lahir di Jordan..dia cakaplah, IC dia bukan -88- tapi -99-..ain sibuk tanya area mana..tak silap eira, area Amman..

eira pun sampuk dengan mulut penuh, hani dekat Amman, ain dekat huru-hara..Maisarah, dari tadi dia asyik hadap mi sup, tiba-tiba buka mulut, HURU-HARA dekat mana? muka dia blur sangat-sangat..

apalagi. pecah perut kami ketawa..tak henti-henti..boleh pula dia buat muka bodoh sambil tanya dan tanya lagi..kasihan dia, tak biasa dengan kepala gila macam kami..(mesti roommate dia tak pernah buat lawak) cuba bayangkan, masing-masing serius..lawak gila..aduh..sakit perut eira tahan gelak..
kami masuk bilik masih dengan sisa ketawa..ain dengan hani awal-awal lagi hadap katil, eira juga yang kecoh nak pergi kelas..sempat lagi ulas balik apa yang kami sembang..memang pecah perut..lama sangat tak rasa happy..sini cuma serius dan serius..masuk bilik, mesti kecoh..

minggu terakhir sebelum Ramadan, gelaklah puas-puas..nanti bulan puasa, jangan sibuk nak anyam ketupat..belum lagi raya, ketupat dah siap anyam..

 | kehidupan perlu dihiasi dengan sedikit bahagia |

Sunday, 1 July 2012

mimpi ada kebenarannya

assalamualaikum..

agak bosan kelas pendidikan Islam, suara ustaz slow sangat..eira tetap fokus biarpun benak sudah jauh menerawang di angin lalu..
entah apa yang ustaz cakap, campur-campur topiknya, tapi eira tertarik sangat bila ustaz cakap pasal mimpi..ustaz cakap mimpi itu............eira ingatkan ayat ustaz nak cakap 'mainan tidur' tapi ustaz cakap..mimpi itu ada kebenarannya..pening-pening sekejap kepalaku..alamak..so, eira start imbas kembali mimpi-mimpi lama..ada yang syok, ada yang rasa nak menangis..
Rasullullah pernah bersabda :
dalam setiap mimpi ada kebenarannya..wallahualam..
bukan mimpi semasa kita baru nak tidur, itu bukan mimpi..itu adalah lembaga yang melintasi kita..bukan juga mimpi di subuh hari, itu syaitan yang menghempap badan kita agar kita makin terlena dibuai mimpi yang entah apa-apa..


moga mimpi eira jadi kenyataan..lalala..

 | masih dibuai mimpi semalam, aku hanya insan biasa yang penuh khilaf.. maafkan aku dan terima kasih atas segalanya.. |

Saturday, 30 June 2012

usia hari ini

terharu sebenarnya bila eira buka mesej sambil dengar earphone, tiba-tiba dengar bunyi something..terima kasih kawan sebab ingat hari ini..

eira sendiri lupa, sibuk sangat dengan kerja yang makin hari makin bertimbun..

sedih campur pilu bila dengar suara mama terjerit ucap 'selamat hari jadi, kakak'..mesti ruang dapur rumah kecoh..agak-agak eira lah..macam-macam nasihat selari denga usia yang sudah mencecah remaja..remaja yang baru melangkah untuk menerokai alam..


tak perlu orang lain yang wish birthday eira, cukup bersyukur di hati mama dan papa masih ingat hari ini..

 | masih mengharap sinar mentari menyinari hari ini |

Saturday, 23 June 2012

safiyya izara


comel tak?? entah berapa hari sudah dia lahir..hehe..eira masih tak ada kesempatan nak tengok..sepupu baru katakan..dia lahir seminggu sebelum eira ke KMPh..memang tak sempat sangat..

mak teh eira datang jenguk eira sebelum eira nak masuk sini..memang terharu sebab mak teh tengah sarat mengandung..kami pusing-pusing pasar malam, semangat mak teh jalan..yang muda pula yang lenguh kaki..hehehe..

keesokkan hari, pagi-pagi lagi sepupu eira sibuk call beritahu yang mak teh sudah selamat bersalin.. alhamdulillah..tak sangka langsung..akhirnya tercapai juga hasrat mak teh nak anak perempuan..nama diberi saffiya izara..eira confim mesti su yang beri nama, agak berbelit lidah nak menyebut..

eira masih tak ada peluang nak tengok baby yang cute ini..cuma sepupu yang send gambar..nanti mesti baby sudah pandai merangkak bila eira pergi jenguk dia..alahai..sekejapnya masa berlalu..

 | tak sabar nak balik rumah |

Saturday, 16 June 2012

Selamat Hari Bapa, papa

selama ini tak pernah pun eira sibuk-sibuk dengan hari bapa atau sebagainya..dua tiga hari, eira tertengok TV3 sibuk siarkan gambar anak dan bapa..so, terlintas dekat benak, hari bapa ke? hahaha..sangat tidak tahu hal luar selain daripada matrikulasi..

bukan apa, ini first time eira hidup berjauhan, jauh daripada family tersayang..hari ini, tangan gatal mencari pak cik google..nasib baik masih sempat..hari bapa jatuh pada esok hari..17 JUN 2012..malam ini, nak mesej dan wish SELAMAT HARI BAPA untuk papa..
tanpa papa, eira takkan sekuat dan setabah hari ini..ketegasan papa juga bentuk diri eira untuk lebih cekal..papa garang bukan tak sayang tapi papa nak anak papa seorang ini berjaya kan?

papa selalu cakap macam ini, nanti kakak jadi doktor ya, tak pun jadi doktor gigi...alamak..papa..eira tak minat sangat-sangat bidang medik..tapi siapa tahu, berkat doa papa, eira akan jadi doktor.tapi eira minta jauh..kehidupan eira sebagai student masih jauh..masih penuh dengan liku..

 | SELAMAT HARI BAPA |

Friday, 15 June 2012

kuatkan semangat, sayang !

assalamualaikum..

sudah lama sepikan diri, bukan menghilang tetapi sibuk dengan urusan seharian.. alhamdulillah..syukur, hampir tiga minggu eira di negeri orang..hidup berdikari tanpa bantuan mama.. setelah seminggu kuatkan diri melawan demam,selesema dan batuk, hari ini sudah mampu tersenyum..

malam ini masih sempat menaip di sini..terima kasih jiran sebelah katil..hehehe..eira pinjam laptop dia sementara dia sibukkan diri di kuliah..

eira rasa nak masuk form 5 semula aci tak? rasa tak faham yang teramat sangat..semua campur-aduk..macam rojak buah..tapi masih lagi mampu bertahan dan akan tetap bertahan demi harapan mama dan papa..

MUET..apakah itu? eira sangat-sangat tak suka subjek ini...hahaha..suka atau tak, eira wajib ambil..eira memang segan nak bercakap depan orang ramai..apatah lagi BAHASA INGGERIS..help me, please!!

keadaan di sini? masing-masing sibuk uruskan diri sendiri..assigment yang tak terkira dek jari terpaksa disiapkan dalam masa beberapa jam..waktu belajar start 8 pagi hingga 5 petang..ada masa rehat 2 jam..itu tak termasuk kuliah malam, study group..kena bijak uruskan masa, kena rajin jumpa lecturer..itu yang paling penting...alamak, memang bosanlah lecturer kena layan soalan eira..

semoga ALLAH SWT kuatkan diri eira untuk terus bertahan di sini..insyaALLAH..amin..

 | rindu mama dan papa sangat-sangat |

Thursday, 24 May 2012

Hari Belia Negara 2012

assalamualaikum..

pagi-pagi sudah cergaskan jari-jemari menaip di blog..semua orang sebaya dengan eira masing-masing sibukkan diri siapkan persiapan akhir sebelum ke matrikulasi,diploma dan juga asasi..eira? semuanya sudah siap.. alhamdulillah.. sekarang sibukkan diri dengan blog yang mungkin ditinggalkan usang sebentar sementara mengembara ke negeri orang..
sekarang semua sibuk bercakap tentang hari belia..apakah itu? hahahaha..baik media cetak mahupun media elektronik sibuk promote hari belia negara..wah, nampak macam meriah! okay,apa yang eira dengar, hari belia antara 10 acara terbesar di dunia..i'm repeat again, among the 10 largest event in the world !

eira pun belia..masih muda lagi aku! esok insyaAllah eira akan turun padang berkunjung ke sana..bertuah kan? orang lain sibuk siap-siap nak pergi matrikulasi, eira sibuk nak pergi hari belia..biarlah, bukan selalu pun..aku boleh pergi, kau boleh?

ini aktiviti akhir bersama ahli Kelab Rakan Muda Dungun untuk tahun ini eira kira..bukan apa, lepas ini memang sibuk dengan study..tak ada masa nak join apa-apa program..esok jam 8 pagi sudah mahu bergerak ke Putrajaya..alahai, memang untung nasib..JOM HEBOH berlangsung sana..

member baik eira menjerit sakan..katanya "bestlah boleh jumpa L.Joe daripada kumpulan Teen Top"

hahaha..minta maaf ye cik kak sayang...I tak tahu apa-apa langsung..siapakah mereka? pentingkah? huhuhu..okay..nanti I kirim salam.. (pandai ke jawab salam?)

okay, cukup sampai sini..nanti ada gambar eira cuba share kemudian..tak sabar nak ke sana..hehe..nak kemas-kemas baju..2 hari berkampung di Putrajaya..untunglah, hari-hari letihkan badan pergi jalan-jalan..huhu..

 | menghitung detik ke Kolej Matrikulasi Pahang |

Saturday, 19 May 2012

Kisah Hati

siapa yang tahu isi hati kita..apa yang orang lihat hanyalah di luaran sahaja..senyuman yang terukir tidak semestinya menggambarkan kebahagiaan..kadang kala senyuman di bibir menggantikan kesedihan yang berlaku..biarlah senyuman yang melenyapkan kegusaran hati..tabahnya hati, biarpun terluka, senyuman tetap menghiasi wajah..

senyum tidak bermakna tidak sedih, sedih tidak semestinya menangis..hati aku celaru..entah apa perasaan yang sebenar..semuanya bercampur-baur..lebih-lebih lagi nak tinggalkan rumah, sayu semacam rasanya..mama, papa, i will miss both of you..sebenarnya ada kisah lain yang lebih aku takutkan..bagaimana keadaan aku selepas ini? adakah 'culture shock' ataupun iman di dada semakin menebal?
kadang-kadang kita sengaja sakitkan hati sendiri, menduga rasa hati..hasilnya? semuanya bergantung pada diri sendiri..hati sentiasa sabar walau beribu dugaan datang melanda..oh hati, sampai bila akan terus bertahan?

jangan terlalu mencabar hati sendiri, eira..nanti diri yang merana..hati yang menangis, siapa yang peduli? ada orang lain kisah? TAK kan? so, jangan sengaja lukakan perasaan yang sedia kala terguris perlahan..
Jika ALLAH SWT memakbulkan doamu, maka Allah meneguhkan kepercayaanmu kepadaNya, Jika ALLAH SWT menangguhkan doamu, maka ALLAH menguji kesabaranmu, Jika ALLAH SWT TIDAK MEMAKBULKAN doamu, maka ALLAH telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu
jangan main perasaan dengan orang yang salah, nanti hati yang menerima padah..berani buat, berani tanggung risiko..risikonya bukan sedikit..besar sangat risiko yang perlu dihadapi..jangan gusar sayang, pasti ada hikmah andai ini jalan takdir hidupmu..semua yang berlaku ada hikmahnya..hari ini kita nampak buruk apa yang Allah tentukan, tetapi..percayalah, akan ada keajaiban yang tak terjangka yang Allah janjikan..aku dengan sabar menanti saat itu..semoga keperitan hati berakhir secepatnya..

jangan ingat aku berdiam diri, aku lemah..tidak sama sekali..ternyata aku cuba mengumpul kekuatan di sebalik segala dugaan yang Allah uji..aku masih mencari ruang di dalam diri yang semakin bingung dengan perasaan sendiri..

perlukah aku teruskan semua ini sedangkan semuanya membuat hati aku semakin bersalah dan hanyut ke lembah penderitaan? apakah akan ada hati insan lain yang akan turut dilukai..berilah aku kekuatan, Ya Allah..andai ini yang kau inginkan aku lalui, aku pasrah dan semoga aku menjalaninya dengan rahmatMu..
Perempuan yang banyak cakap dan banyak gelak adalah perempuan yang pendiam bila ada masalah dan banyak menangis dalam diam
aku yang menangung, aku yang rasa..kau bukan berada di tempatku, mungkin mudah bagimu..cakap memang mudah, namun untuk laluinya amat perit..apatah lagi, aku sendirian..kau mungkin sudah bahagia, tapi bukan aku..engkau tetap bahagia dan aku yang bakal menerima kekalahan dek sikap ego sendiri..


| sabarlah wahai HATI |

Tuesday, 15 May 2012

saat sebelum ke KMPh

Alhamdulillah..eira masih lagi bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan Allah SWT..keputusan UPU sudah pun dikeluarkan pada 7 Mei 2012..keputusannya? eira ditawarkan diploma kejuruteraan kimia (loji proses) di UMP..rezeki eira di Pahang..setelah bermuhasabah sendirian buat seketika, pilihan eira lebih ke arah matrikulasi Pahang..

banyak lagi yang perlu disiapkan..barang-barang dibeli mengikut keperluan sahaja..jangan membazir! banyak lagi benda nak kena guna duit..eira kemas barang pun dengan sedikit perasaan sayu..sedih nak tinggalkan rumah..yang penting, bila dah jauh dari family, perasaan gentar sentiasa menjadi teman..jangan air mata menjadi teman setia sudahlah..
'belajar elok-elok..kat sana jauh, jangan main-main..duduk sana baik-baik..jauh dari family..cari kawan yang baik..berkawan dengan semua orang, jangan sombong'
itu antara nasihat-nasihat yang diberikan..terima kasih semua atas nasihat anda..insyaAllah, eira akan ingat..susahkan? ini first time jauh dari family, semua dah risau..eira anak manja..ok fine, eira akui eira memang manja..semua harapkan mama..itu mama, ini mama..semua mama!
di saat akhir masih ada dugaan yang melanda..semoga eira kuat untuk hadapi segalanya..semoga eira bijak dalam mencari jalan penyelesaian..

  | sibuk menguruskan persiapan untuk ke KMPh  | 

Thursday, 26 April 2012

KOLEJ MATRIKULASI PAHANG

Assalamualaikum..

semalam pelajar-pelajar SPM 2011 termasuk eira sibukkan diri check result matrikulasi...pejam sekejap dan buka semula..alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi..diri berdebar usah diambil kira..eira dapat di Pahang..negeri jiran sebelah Terengganu.. ^_^

happy tengok status kawan-kawan di facebook, semuanya jelas seronok..ramai sangat kawan-kawan eira dapat di Kolej Matrikulasi Pahang..ada juga geng! hehe..tapi ada yang tak syok, kawan baik eira dapat jauh nun di Selangor..agak terkilan sebenarnya..
eira agak sibuk, mama pun sama..semua perlu dibereskan..semua keperluan perlu cukup..bukan nak lari dari rumah tetapi hanya tinggalkan sebentar sahaja..i will miss my home after this..yang paling penting, eira akan rindu mama dan papa..i love both of you!

sekarang ini keputusan masih belum dicapai..eira masih menunggu keputusan UPU yang bakal dikeluarkan pada minggu hadapan..Ya Allah, masih setia dan sabar menanti..andai peluang di UPU lebih baik, maka UPU yang dipilih, andai matrikulasi lebih baik, maka eira akan ke Pahang..

 | masih menunggu keputusan UPU dikeluarkan |

Tuesday, 10 April 2012

senyum wahai hati

assalamualaikum...

hari ini, tangan terasa ingin menaip walaupun tiada apa-apa yang ingin ditulis..lama-kelamaan tak menulis karangan, jadi rindu untuk mengarang ayat baku Bahasa Melayu..

skema sekejap...haha..tak ada apa-apa pun sebenarnya.. apa yang eira tahu, kepala eira rasa kosong..kesedihan lama masih terasa tetapi usah diungkit cuma akan menambah luka di hati..
novel yang eira karang berjalan lancar cuma eira budak baru belajar..kadang-kadang rasa down sangat-sangat bila fikir macam mana nak panjangkan novel..eira jenis straight forward sedangkan novel kena kias-kias tambah ayat bunga-bunga..payah sangat..

apa-apa pun, tulis novel kena ada mood..ini yang tak syok..eira tak ada pengalaman macam mana nak lebih-lebih..oppppsssss...ter'promote' diri sendiri..huhu..

diri semakin membesar..kena pikul tanggungjawab..dah tak boleh nak main-main..jangan fikir sangat tentang keseronokan..hal yang remeh-temeh lepas ni kena ambil cakna...jodoh? biarkan seketika..mungkin ini silap eira, asyik biarkan seketika! pesan cikgu, masuk U dah kena pandai-pandai usha orang..hahaha...

masa belajar, kita tekun belajar..masa bercinta, baru fikir hal rumah tangga..aduhai, makin lama menaip, makin mengarut..

ok lah, nak try sambung novel..ada idea-idea menarik ataupun scene yang best? jom kongsi.. sharing is caring..
 | ..masih menunggu tawaran belajar.. |

Wednesday, 14 March 2012

tarikh sebenar keputusan SPM 2011

entah bagaimana perasaan saat menaip di sini..mungkin gementar yang amat..saat berita tarikh keputusan SPM diumumkan di tv3 jam 4 petang tadi, eira menjerit seketika..

tarikh 21 Mac 2012 kian tiba..menunggu dengan peasaan yang bercampur-baur.. Ya Allah, tenangkanlah hati ini..
minggu depan kena ambil keputusan di sekolah..best sebab dapat jumpa semula kawan-kawan lama..entah macam mana ekspresi harus ditayang..berdebar?gembira?takut?

eira harap sangat, air mata eira yang menitis adalah air mata gembira..tangisan kesyukuran ke hadrat Ilahi..

 | sabar + berdebar menunggu tarikh 21 Mac 2012 |

Monday, 12 March 2012

kenangan Gambang Water Park

assalamualaikum..

hari ini eira masih terasa berada di atas permukaan air..sungguh ajaib memori ke Bukit Gambang Water Park.. macam seronok saja bunyinya..
banyak sangat pengalaman ke sana..teringat pula pada pengalaman lemas di Bukit Janda Baik..memang syok! azam pertama selepas lemas, aku tak nak pergi main air lagi !

percaya atau tidak, hari sabtu lepas eira ke Taman Tema Air..hahaha..haru jadinya!

lemas entah berapa kali.. memang syok gila main air walaupun eira takut air..

terima kasih kepada kawan-kawan yang membantu eira main air..agak susah sebenarnya apabila kita main air bersama dengan orang yang takut lemas macam eira..

kalau diberi peluang lagi ke sana, insyaAllah eira akan ke sana sekiranya ada 'gentleman' yang membantu..
kalau tak ada, minta maaflah ya..eira tak sudi, eira sayang lagi nyawa eira!

 | abang-abang guard yang jaga water park memang semuanya handsome ! |

Monday, 5 March 2012

nukilan dulu dan sekarang

assalamualaikum..

jari-jemari eira hari ini ringan sangat nak menaip..sebenarnya bukan menaip di sini tetapi menaip sebuah novel..percaya tak? eira karang sebuah novel? hahaha..rasa macam tak logik saja kan..

sedap, tak sedap itu belakang kira..biarlah apa sekalipun komen yang eira dapat, insyaAllah eira akan perbaik di masa hadapan mungkin..

eira masih lagi menaip..baru dalam proses..tapi sebentar tadi eira buka semula novel yang pernah eira karang..novel yang tidak pernah akan siap.. :( rasanya tahun 2008, masa itu eira dan kawan eira gatal nak menulis disebabkan form 2 paling banyak masa lapang..hahaha..belajar malas sangat!

lain sangat cara penyampaian novel eira yang lama..bagi eira,yang lama lebih menarik berbanding novel yang sedang eira karang..mungkin sudah lama sangat eira tak menulis tiba-tiba nak menulis..langsung tak romantis sangat..huhuhu, mungkin juga novel lama banyak kenangan, banyak memori yang tersendiri tersimpan di sebaliknya..
insyaAllah, eira tetap akan simpan novel yang tidak pernah akan siap itu sebagai satu kenangan..eira akan cuba kupas semula idea-idea lama yang penat lelah cikgu eira ajar..semoga novel yang eira karang ini akan diterima dan mendapat komen dan respons yang terbaik untuk eira perbaik pada masa hadapan...insyaAllah


| sesiapa punya pendapat, jom kongsi dengan EIRA |

Saturday, 25 February 2012

keputusan SPM 2011 bila ?

assalamualaikum

kadang-kadang hari berlalu tanpa eira sedar..dalam sedar tak sedar bulan Februari sudah nak sampai penghujung..sekejap saja masa berlalu..

walau muka selamba dan seakan tidak cakna, hati eira berdebar sakan..kawan-kawan dah sibuk bercakap tentang result SPM..ada yang gentar, ada juga yang nak menangis..eira? serius, berdebar yang amat !

macam-macam ramalan tarikh result akan keluar..hmm, ada yang kata 22/3 atau 23/3..ada juga yang cakap result akan keluar lebih awal..sumber ?ada yang kata daripada guru-guru..itu yang buat eira makin menghitung hari..asyik menatap kalendar..takut silap hari bulan..

ada yang kata result diawalkan sebab pilihan raya bulan 3..alamak, diri masih mamai dibuai keselesaan cuti panjang..tapi tadi mama cakap, pilihan raya tunda bulan 6..aikk, yang mana satu betul ?

apa-apa pun, eira tak kisah..moga result eira terbaik..bila-bila keputusan SPM akan keluar, insyaAllah, eira akan siapkan diri eira..dari segi mental dan fizikal..

tiada sesiapa yang inginkan saat sedih datang dalam hidup kita, tapi kita harus akur dengan kehendakNya..sebaliknya, semua inginkan kejayaan bila sebut pasal 'result'..
Ya Allah, berikan aku kejayaan..jauhkanlah aku dari sebarang kecelakaan.. berikanlah aku ketabahan andai duka mengundang.. kuatkanlah aku untuk reda dengan segala yang berlaku...jangan biarkan aku sedih.. Ya Allah, berikanlah aku kemenangan di dunia dan akhirat.. berikanlah aku peluang agar mama dan papa tersenyum bahagia apabila result aku diumukan.. moga kebaikan dilimpahkan saat keputusan SPM 2011 dikeluarkan

 | berdebar menghitung hari |

Tuesday, 7 February 2012

makin gelap

hari-hari eira main panas, macam mana tak gelap..sudahlah gelap, makin bertambah gelap..aduhai..nasib badan..

hari ini, kawan eira tegur, eira makin gelap..huhuhu..baru sedar ke? eira dah lama sedar diri..tak apa lah, tak nak kena panas, berkurung dalam biliklah..jangan keluar-keluar..
dulu, bolehlah eira sepikan diri dalam bilik..tapi tahun 2012, umur eira layak digelar remaja yang harus keluar mencari identiti diri..mengenal erti kehidupan yang sebenar..

tak gelap pun orang tak nak, tak apalah gelap pun, orang tetap tak nak juga..jangan sedih-sedih..

sambil menunggu result spm, tak salah eira nak main panas..nanti bila dah start sambung belajar, insyaAllah, memang jarang kena panas..aduh !

kena main panas banyak-banyak takut nanti rindu nak main panas..hujan ? nanti dululah, takut demam..payah...

 
 | berdebar menunggu keputusan SPM |

Sunday, 5 February 2012

sahabat

assalamualaikum

suramnya malam ini..tiba-tiba eira rindu akan rakan-rakan eira..sebak seketika..teman-teman satu sekolah yang setiap hari bersua muka..gaduh, masam muka, kecil hati, ketawa, luah perasaan menjadi asam garam dalam dunia 'sahabat'..

rindu sangat-sangat saat itu..sunyikan hidup tanpa kawan?semua kawan-kawan eira jauh di mata, tetapi insyaAllah tetap di hati..
kawan paling rapat dengan eira selain keluarga yang tercinta..payah nak cari sahabat tetapi mudah untuk mencari kawan yang hanya diperlukan ketika ketawa..
belum tentu ada yang mampu ganti tempat rakan-rakan sepermainan eira..jatuh rebah bersama..ketawa bersuka ria bersama..paling sukar mencari insan yang sanggup mendengar semua luahan rasa eira..
sahabat, andai engkau punya masalah, eira sanggup tadah telinga untuk dengar semua luahan yang terpendam..jangan segan..insyaAllah, eira tak akan sesekali berat hati membantu..kerana kalian telah pun ceriakan hari-hari dengan begitu sempurna..bila eira susah, alhamdulillah, masih ada insan yang sudi hulurkan telinga..pinjamkan bahu untuk eira menangis..

serius, eira terlalu rindu akan sahabat eira..sukar untuk eira jelaskan mengapa, tetapi pasti semua tahu sebabnya kerana semua manusia punya sahabat..

terlalu ramai kawan-kawan tetapi belum tentu mampu menjadi seorang sahabat..wallahualam..

 | rindu kenangan terindah bersama-sama insan yang bergelar sahabat |

Friday, 3 February 2012

sedih atau gembira ?

tengah-tengah eira penat kemaskan barang-barang, tiba-tiba sepupu eira mesej eira..ada berita gembira katanya..tersenyum hati eira..tertanya-tanya juga agak-agak dia nak kahwin mungkin..eira balas mesej dia tapi dia diam membisu..alahai..ditekannya nombor telefon dia..ceria suaranya..huhuhuhu..

subahanallah..mungkin pada pandangan mereka, berita itu gembira..mungkin ada yang mengucap syukur..namun bagi eira, kelu lidah untuk menyatakan perasaan sebenar..hanya Allah Yang Maha Mengetahui..

eira beritahu mama, seakan mahu mengalir air mata di tubir mata mama..eira faham tiada siapa yang ingin semua ini terjadi..banyak perkara yang mama  fikirkan..bukan dalam jarak terdekat bahkan pada masa hadapan..apa akan menyusahkan sesiapa atau tidak..

mama, be strong! tak ada siapa-siapa yang tahu hikmah di sebalik semua ini..sedih atau gembira? terasa ingin air mata turut mengalir apabila melihat mama monyok sebegitu..eira tahu, kasih sayang mama pada tokki eira melebihi kasih sayang adik-beradiknya pada tokki..

mungkin remeh sahaja bunyinya, tapi bagi mama, dia tidak mahu tokki susahkan adik-adiknya yang lain..mama takut tidak ada yang setabah mama untuk jaga seorang ayah..mungkin tidak banyak songeh, tapi mungkin ada yang tidak kena..

usia tokki sepatutnya bahagia menjalani kehidupan hingga akhir hayatnya..tapi apakan daya, Allah menginginkan semua ini terjadi..
mama, kuatkanlah hatimu, moga kekuatanmu turut dirasai seisi keluarga..jangan sesekali mengalah dengan takdir...aku tahu, sehingga detik ini, terlampau banyak dugaan yang mama lalui..tidak pernah aku lihat mama kecewa..moga berterusan hingga mama dapat capai kebahagiaan yang sebenar miliknya

Monday, 30 January 2012

online shopping

assalamualaikum..

masih lagi diulit keletihan semalam..letih ronda-ronda TTC dan cuci mata sebentar melihat keadaan sekeliling..indah !

letih-letih masih mahu menaip di sini..hahaha..apa yang eira kongsi malam ini, eira gembira campur dengan teruja..tengah-tengah layan kesibukan melihat course yang ditawarkan pihak universiti, telefon eira memanggil..apa? barang yang eira pesan online sudah sampai..alhamdulillah..
ok lah, eira pesan barang daripada blog alinac shoppe ...dah lama sangat nak order, akhirnya...dalam masa tiga hari eira bank in, dah sampai barang yang eira order..mesra dan mudah nak berurusan dengan tuan empunya blog..huhuhu..

kasihan pak cik posmen..susah ya nak cari alamat mak su eira..insyaAllah, lepas ini, eira letak alamat rumah eira sendiri pula...hihi..

apa-apa pun, kepada yang sentiasa 'busy' asyik menatap laptop, sampai tak sempat nak cuci mata, jom cuci mata di mana-mana kedai online..untung juga sebenarnya, tak habis banyak masa..mana-mana pun ada kelebihan dan keburukanna..so, jaga-jaga..

by the way, thank you yong sebab barang eira dah sampai..huhu..walaupun dalam kepayahan untuk bank in duit, masa cemburu sangat dengan eira..


Monday, 23 January 2012

bertukar warna

sedikit terkilan dengan sikap ambil lewa diri sendiri..langsung tak berhati-hati apabila membuat sesuatu kerja..tak fikir dulu..inilah padahnya..

rajin semacam membawa padah..pagi-pagi hari basuh kain sembahyang..nak kasi wangilah katakan...hari ini nak pergi jalan-jalan ke terengganu..alamak !!!!

warna-warni..mungkin ! daripada ungu bertukar menjadi pink..memang cantikkan? ( cantiklah sangat cik eira sayang )

kalau eira tunjuk kat mama, confirm mama senyum.. (kalau mood baik)..dalam hati mama mesti kata macam ini 'anak aku....'..tapi silap hari bulan kena mood mama tak ok, mahu kena marah sambil ceramah panaskan hati yang tengah menggelegak..

haha..apa-apa pun, terima seadanya dan belajar daripada kesilapan..itulah kehidupan..
kalau warna hati yang luntur, mungkin lebih mudah..(not very sure!)..mungkin ada yang masih sudi ceriakan semula hati ini..tapi siapa yang sudi?huhuhu..

* * * * *

'itulah, tak tengok apa yang orang buat..kan dah jadi macam ini'

huhuhu..mama, i'm sorry..

 | belajar daripada kesilapan dan mungkin akan ulangi lagi |

Saturday, 21 January 2012

naik basikal

sebentar tadi mama suruh eira ke kedai..sepanjang hayat eira, boleh kira berapa kali mama suruh eira ke kedai..itupun masa eira kecil-kecil dulu..lepas itu, adik ambil alih tugas eira ke kedai..

malam ini, adik malas gila-gila..dia buat-buat tidur, so dengan selamba mama suruh eira..reaksi eira? tersengih macam kerang busuk..jam dah nak menginjak ke jam 10 malam..alahai..

eira pergi kedai naik basikal..(pinjam basikal adik, baru punya !)..hahahaha..serius, dah berapa tahun eira yak naik basikal..segan campur gentar..huhuhu..

memang sah ! kalau test lesen basikal, eira tak lepas..hahaha..kekok, nak jatuh, nak tersembam, naik pitam jadinya..bayangkan anda first time tunggang motosikal..nervous..

apa-apa pun, best..pengalaman mendewasakan kita..dengar dan melihat sahaja belum tentu kita dapat belajar..

mood eira saat ini : agak kecewa dengan segala masalah yang sengaja ditimbulkan...

Ya Allah, Engkau kuatkanlah diri hambaMu ini, Engkau tabahkan hati yang agak mudah rapuh ini, Engkau tetapkan iman yang teguh buat diri yang kerdil ini..semoga apa yang berlaku memberi aku kekuatan untuk terus hadapi dugaan yang mendatang..Amin..


| ditaip oleh anak mama dan papa yang bernama EIRA !! |

Tuesday, 17 January 2012

Karnival Jom Masuk U 2012


assalamualaikum..

Karnival Jom Masuk U..eira pun tak tahu banyak tentang karnival ni..eira tahu pun melalui kawan-kawan yang sibuk mengajak ke sana..itu pun hanya melalui FACEBOOK..untung juga ada laman sosial muka buku ni..

kami dijangka ke sana 28/1/2012..kami naik bas ! tak percaya kami semua sudah menganjak ke alam remaja..harus belajar berdikari..InsyaAllah..

eira ada search serba sedikit tentang karnival ni..nak tahu tarikh dan tempatnya ?

Tarikh                                                     Lokasi
14 – 15 Januari               Pusat Konvensyen Sultan Ahmad Shah, Kuantan, Pahang
28 – 29 Januari               Terengganu Trade Centre, Terengganu
4 – 5 Februari                 Sunway Convention Centre, Seberang Jaya, Pulau Pinang
11 –12 Februari             Suria Sabah Shopping Mall, Kota Kinabalu, Sabah
18 – 19 Februari            Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah
25 – 26 Februari            Stadium Sultan Muhammad ke IV, Kota Bharu, Kelantan
3 – 4 Mac                          Port Dickson, Negeri Sembilan
10 – 11 Mac                     Permata Exhibition Hall, Kuching, Sarawak
17 – 18 Mac                     Kuala Kangsar, Perak
24 – 25 Mac                     PERSADA, Johor Bahru, Johor
31 Mac – 1 April            MINES International Exhibition Centre, Seri Kembangan

mungkin ada yang masih belum tahu tentang ini , eira share apa yang eira tahu..pada mana-mana lepasan SPM dan STPM digalakkan berkunjung ke karnival ini..mungkin ada info yang kita tertanya-tanya sebelum ini.. 


moga kunjungan eira ke sana dapat memberi eira sedikit ruang minda untuk berfikir mengenai apa yang perlu eira putuskan di masa depan..


 | siapa nak masuk U, jom ramai-ramai sertai karnival JOM MASUK U ! |

Saturday, 14 January 2012

rindu kalian !

assalamualaikum..

lama ke tak menaip di blog usang ni ? huhuhuhu..hari ni eira rasa nak tulis yang simple-simple..selama ni ayat puitis bagai..

alhamdulillah..selamat sampai di rumah jam 7 malam tadi..seminggu eira tinggal rumah su merajinkan diri untuk bantu apa yang patut..

serius..eira balik sini, eira rasa sedih..rasa nak menangis tiba-tiba..eira rindu suasana rumah su..eira sibuk memanjang tapi tak letih..pelikkan? memanglah, bila nak rasa letih?asyik melayan kerenah sepupu..sepupu pula lelaki, kecil-kecil lagi..aduh !

eira nak tinggal lama lagi rumah su..alahai cik eira oi, masa tinggal rumah su, rindu mama lah, rindu papa lah..hahaha.. (eira nak tinggal rumah su, mama dan papa ada sekali ) boleh ?

eira rindu sepupu-sepupu eira nak sentiasa riuh..tak ada masa nak rehat dengar keletah masing-masing..mak-mak saudara lagi kecoh..macam-macam lawak..pelbagai ragam..tak kering gusi !

insyaAllah, ada masa lapang nanti, kakak balik lagi sana...ceria semacam nak balik sana..ke ada apa-apa ni? hahahaha..biarlah rahsia !
 
 | kerinduan kepada insan yang jauh |

Thursday, 12 January 2012

kenangan di sini

genap seminggu eira di rumah su..mak saudara eira kan nak buat majlis kenduri..so, terpaksa rajinkan diri untuk membantu apa yang patut..sepupu eira dah selamat diijab kabul malam jumaat lepas..

alhamdulillah semua berjalan lancar..eira nak cerita pengalaman eira pergi ke rumah pengantin perempuan..alahai..SESAT ! nasib baik jumpa juga rumah si pengantin..huhuhuhu..syok juga pengalaman sebegitu..bila diingat kembali, memang lucu..eira jadi pemandu pelancong..alamatnya, sesatlah jawabnya..terbukti eira memang tak layak jadi pemandu pelancong...hahahaha..

macam-macam ragam mak-mak saudara dan sepupu di sini..tak kering gusi ketawa..hilang sebentar kedukaan yang melanda hati biarpun hati ini kadang terguris dek ingatan yang lepas..

apa-apa pun, majlis kenduri akan berlangsung esok..alahai, mesti eira letih..letih buat apa? entah !
kehadiran orang baru dalam family kami ? agak sukar diterima..gembira ada , seram pun ada..

2 hari lepas eira tidur rumah tokki eira..biasa saja cuma perasaan eira saja yang tak ok..nenek tiri ? masing-masing duduk menyakat eira..entah apa yang tak kena.. (seram sejuk eira terpaksa tidur dengan nenek tiri)

eira demam, mama..i want you to be here..hahaha..rindu mama sangat-sangat..insyaAllah petang ini mama sampai..
 
 | rindu mama sangat-sangat |

Wednesday, 4 January 2012

genap 6 tahun | 'ayah'

4 Januari 2012, tarikh yang tiba-tiba eira ingat kembali..mengimbas kembali kenangan lama.. 4 Januari 2006, 'ayah' panggilan kepada tok ki eira pergi menyahut seruan Ilahi..tarikh yang kemas terpahat dalam memori eira..kebiasaannya, eira sibuk dengan hari persekolahan, memang alpa dengan semua tarikh..

tahun 2006, eira darjah enam..baru start persekolahan, 'ayah' pergi..eira taklah rapat sangat, tapi kehilangan 'ayah', eira sedih sangat..eira masih ingat, mama separuh tak sedar..mama yang jaga 'ayah' masa 'ayah' sakit..mestilah mama yang paling terasa..

eira banyak terasa kehilangan..tetapi eira masih kecil saat itu, tidaklah terasa bebannya, walaupun eira menangis kesedihan..'ayah' hilang dari dunia ini, eira sudah mampu mengerti akan erti kehilangan..

kehilangan nenek sebelah mama, walau eira tidak jatuhkan air mata, eira masih terasa nenek bersama bila eira nak balik kampung time kecil-kecil dulu..susah sangat nak refresh otak untuk katakan nenek dah lama tinggalkan kami..
nenek belah papa meninggal dunia bila umur eira 6 bulan..mama cakap muka eira iras muka arwah nenek belah papa..rindunya nak lihat wajah nenek..tak pernah eira lihat cuma dengar cerita sahaja..

banyak eira kehilangan orang yang terdekat dengan eira, tapi masih belum mampu eira sediakan diri untuk kehilangan mama dan papa..

buat insan yang telah kehilangan insan yang paling rapat dalam hidup, teruskan hidup dengan penuh sabar..doakan mereka yang telah pergi dengan al-fatihah..moga roh mereka dicucuri rahmahNya..

eira masih ada tok ki belah mama...moga dia sentiasa sihat dan masih gagah melihat kejayaan cucu-cucumu..insyaAllah..

 

Sunday, 1 January 2012

sayu menjelang 2012 | mama

assalamualaikum..

2012 menjelang tiba..tahun baru dengan penuh cabaran yang perlu dilalui dengan tabah..2011 hanya tinggal dalam kenangan..memori yang pernah dicoret tidak mudah padam dek ingatan..

terasa baru semalam eira belajar berjalan, jatuh dan bangkit semula untuk terus bertatih..tidak mengenal erti putus asa untuk terus mencuba dan akhirnya eira mampu berjalan..

semalam, eira masih merengek meminta itu ini kepada mama..hari ini, umur eira sudah mencecah remaja yang harus hidup berdikari tanpa perlu mama sediakan segalanya..

mama, eira sudah besar..rasa macam tak percaya semua ini..masa berlalu begitu pantas tanpa aku sedari..Ya Allah, entah berapa banyak nikmat yang Engkau kurniakan yang belum aku syukuri..

mama, eira masih belum mampu berdiri, menempuh segalanya sendirian..eira masih perlukan mama untuk belajar tentang dunia yang sebenar..

mama, terima kasih untuk segalanya..tidak terbalas jasamu..dirimu tidak pernah kenal erti jemu, erti mengalah, erti putus asa..walau hari-hari engkau menangis dek sikap anak-anakmu yang seringkali melukai hati kecilmu..

melalui dirimu, mama, eira belajar untuk menjadi tabah, belajar mengenal kebahagiaan selepas kedukaan..faham akan kepayahan tanpa perlu mengeluh..mengerti akan perkataan reda dan pasrah selepas berusaha..

InsyaAllah mama, akan eira balas pengorbananmu dengan kejayaan eira...
Ya Allah, Engkau kurniakanlah kedua orang tuaku dengan rezeki yang penuh berkat, sayangilah mereka seperti mana mereka menyayangi aku, panjangkanlah umur mereka untuk melihat kejayaan aku, tempatkanlah mereka dalam golongan yang beriman..amin...

 

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...