assalamualaikum

Sunday, 30 September 2012

struggle then happiness

assalamualaikum..

every person have their own dreams..kembali bersemangat setelah program bersama alumni..memang lumrah manusia,mudah tersasar dari landasan..kita perlukan sedikit motivasi untuk kekal bersemangat..

program bersama alumni dengan perkongsian experience di oversea..ada sedikit jealous tengok gambar-gambar mereka di UK..sakan berfotografi ! memang eira nak sangat belajar sana..mudah-mudahan tercapai hasrat di hati..

bak kata lecturer tadi, kena struggle dulu di matrikulasi untuk study sambil enjoy kelak..memang kehidupan di matrik sukar dan mencabar, tapi inilah dugaan sebelum menjejakkan kaki ke Universiti..setiap dugaan pasti ada hikmahnya tersendiri..
happiness..besar makna perkataan itu..bukan senang untuk dicapai, memerlukan sedikit pengorbanan dari diri kita sendiri..usah terus-terusan bersedih,eira..never give up..get up now..you still have time..
memang terangsang minda untuk lebih sukses dalam hidup..memang kadang-kadang eira mudah sangat mengalah..bukan give up tapi sentiasa ikut keadaan sekitar..biarlah apa nak jadi, asalkan aku bahagia..i'm totally wrong! my mind set should be change start from now..oh, no! actually from long time ago..
walau sejauh manapun kita pergi, ke mana sahaja kita pergi, jangan sesekali lupa Allah SWT..jangan lalai dalam mengerjakan solat..as a Muslim, we still have Allah beside us wherever we go..in any condition, even we sad or happy.. remember that, EIRA !
pspm 1 just around the corner..29/10 after raya haji..MUET is on 18/10 just before back home for raya haji..the study week just burn..no study week! what? i have to keep myself prepared for pspm..insyaAllah.. keep smiling girl !

 | important date : 18/10/2012 : MUET Speaking ;) |

Saturday, 15 September 2012

ABO Blood Group Test

assalamualaikum w.b.t

semalam sampai rumah agak lewat..just a bad day yesterday..apa-apa pun semalam sudah boleh tidur lena dalam bilik sendiri..

hari ini nak story pasal blood test..minggu lepas budak-budak PST modul 1 dan modul 3 kena buat sendiri blood test..test darah sendiri..special untuk pelajar biology..memang pecah kepala belajar tapi kadang-kadang best bila buat eksperimen..

eira memang jenis takut darah..bila nampak darah, memang automatik naik pitam..tapi eira kuatkan jua semangat, jangan cepat mengalah..
ABO Blood Group Test
eira bukan takut tengok darah tapi seram sejuk bila tengok darah mengalir keluar daripada badan depan mata sendiri..naik ngeri ! adalah sikit bunyi suara eira menjerit..tapi tak kuat pun just tersentak bila kena cucuk dek jarum..bermulalah eksperimen dengan mengeluarkan sedikit darah untuk dijadikan uji kaji..

darah eira jenis B, rhesus positif..alhamdulillah, rhesus positif..memang eira dah sedia maklum jenis darah, tapi tak pernah tahu jenis rhesus sendiri..cuak bila nak tahu keputusan rhesus..apakah RHESUS? sila tanya doktor GOOGLE untuk makluman lebih detail..hehe..

okay lah, hari ini ada baby baru nak datang..sepupu kepada Miqhaiel..Miqhaiel tak datang hari ini..cuti..nak siapkan diri dengan apa yang wajib dulu sebelum sibukkan diri dengan baby boy baru..

 | sabar menanti kedatangan baby boy |

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...