assalamualaikum

Tuesday, 27 May 2014

Study Week, Sem 2

Assalamualaikum...sakit mata hadap timetable ni lama-lama..macam biasa, dah hujung sem ni, student UMP especially, sibuk susun timetable..dah nama kena susun sendiri kan, macam-macam ragam cara nak buat jadual..sibuk pilih subjek mana nak kena ambil dulu..kalau clash dengan subjek lain, tukar lagi draf..itu satu hal..time nak isi Open Registration, system is not so good..semua serbu untuk pastikan subjek yang nak, boleh daftar..

Alhamdulillah..Allah..Allah..Allah...semalam sedikit kecewa..harapan hampir musnah..sistem untuk hostel application dah buka..dalam pukul SATU PAGI, terkial-kial jari masuk ke dalam sistem..apakan daya, tetiba sistem bagitahu, you are not allowed to apply the hostel..serius, memang tak lena sangat tidur..asyik terbayang harapan yang hancur..dalam kepala cuma fikir, mana nak tinggal, macam mana nak ulang alik pergi kelas, kos sara hidup lagi..tapi syukur, Allah sentiasa dengar luahan hati hambaNya..petang tadi, dah pergi JHEPA then orang jhepa cakap sistem tengah up date..balik dari kelas, akak roommate cakap dah boleh add as roomates..settle satu masalah..yang penting kena sabar..Allah kan ada

Minggu ni last kelas..semua kelas dah banyak habis silibus..memang hoooraaayyy...hajat dekat hati nak balik esok, tapi kawan mintak balik hari khamis..dia pun nak balik sekali..esok even tak ada kelas, tapi ada test online untuk koku kepimpinan..koku pun ada test bagai..haha..hari khamis OR bukak..buat dekat rumahlah jawabnya..ehhh, presentation organic chemistry?? sorry sayang-sayang semua..i ponteng, you all back up eh..hehe
Study week dekat rumah..ya ke kau study cik eira oi?? haha..macamlah tak kenalkan..memang TAK jawabnya..tapi tak boleh berlama dekat rumah, plant visit dalam study week jugak..masalah problem kan? aishhh..

Rindu bebudak nakal..haritu call, angah bagi cakap dengan miqhaiel..terkejut sebab dia dah boleh panggil kakak..baru 2 tahun lebih..cuma boleh panggil kakak ajelah..yang dengar cuma 'tatak'..pelat sihh..

| mama, papa, wait for me..hehehe |

Tuesday, 20 May 2014

Wonderful Weekend 2.0

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, dah selesai pun kem usrah..nak playback, hayati memori lepas..hehe

Hari khamis, tetiba akak usrah (kak Fai) mesej ada kem usrah..kem apa pulak dah ni? Buat pulak luar dari UMP..memang blur..tapi entah, iyakan saja untuk pergi..

Pagi jumaat lepas balik kelas, masyaAllah, migrain sampai ketiduran..hati memang dah berat sangat nak pergi kem..nak kena tidur sana..aktiviti apa entah..tentatif program pun akak usrah tak bagitahu..dugaan..sabar, relakan jugak diri pergi..

Agak strict, serius nak balik sangat..sangat-sangat..pukul 1 pagi still kena berleter..macam-macam silap..tidur pun tak selesa..satu khemah 8 orang, berhimpit..tidur dalam pukul 1 lebih then ada giliran berjaga..alhamdulillah, ada volunteer dari adik-adik junior untuk berjaga..yes, boleh tidur..jahat tak senior..buruknya hati..
Bangun seawal 3 pagi..pelik, khemah lain sunyi sepi..agak terkilan, salah info..patut kumpul pukul 5..dah la tak selesa tidur, tak cukup tidur..tiap kali aktiviti kena duduk atas lantai beralaskan tikar..sakit lutut.. :(

Banyak aktiviti..setiap aktiviti apply apa yang berkaitan dengan tajuk program..dakwah..memang blur sebab ilmu cetek sangat..ada jugak ceramah..atau lebih senang panggil kuliah sebab ustaz bagi ilmu..

Aktiviti rekreasi cukup buat eira happy sangat..setiap checkpoint ada lakonan dari senior..mula-mula bengang sebab diorang berlakon memang real..kita kena gunakan ilmu/cara dakwah untuk selesaikan task tu..

Ramai yang busy cakap pasal checkpoint couple..eira tak kena checkpoint tu..akak senior dengan abang senior tu actually dah kahwin tapi dalam scene tu kononnya mereka tengah dating..percaya tak, rupakan kak Laila..senior masa sekolah menengah dulu..mama memang rapat dengan mak dia..masa dia kahwin pun eira pergi..adik dia umur 18 pun kahwin sekali..memang sweet..menjerit kak Laila bila eira tegur dia..dia cam tapi tak berapa ingat sangat..hehe..

Jemaah Islam..ada yang tahu? perlu ke ambil tahu? penting ke? payah sangat nak hadam..ceteknya ilmu..nasib baik kak Fai duduk sebelah, banyak dia explain..Allahu..rasa nak nangis pun ada masa ni
Overall, enjoy semua aktiviti..penat jangan cakap lah kan..even sekejap..tak sampai pun 3 hari, ukhwah dengan semua akak-akak usrah dan student yang join memang rapat..

untuk kak Fai, terima kasih..banyak sangat ilmu yang eira dapat..moga istiqamah sampai ke akhir

tak sempat nak berselfie, so memang tak adalah ye gambar..hehe
pimpin aku andai aku rebah
ajarkan aku andai aku silap
kuatkan aku andai aku putus asa

Sunday, 11 May 2014

Nobody perfect

Hari ini..saat ini..aku rasa lega..dua test math cukup beratkan kepala dah selesai..bahagia mungkin..senyum..mungkin..

Aku insan biasa..aku student yang masih banyak lagi kena study..benda kecil itulah yang perlu aku tekankan lagi..aku student..aku tahu mana silap aku..mana ada insan perfect..setiap orang mesti ada jugak careless..

Bukan aku tak mampu..cuma careless..dari tadi cuba pujuk hati..sedapkan hati sendiri..hanya Allah yang tahu apa aku rasa..aku dah usahakan?? Doa..serahkan semua pada yang Esa..

Masih banyak kurang aku..aku takut aku jatuh..aku takut aku tak mampu berdiri..banyak kali sudah kekecewaan menimpa..aku kuat..aku kuat..masih kuat..akan selalu kuat..biarlah, itu silap aku..mungkin ada hikmahNya..

Hari ibu...aku rindu mama..rindu sangat-sangat..kadang memang mama tak faham apa aku lalui..stress as a student..tapi mama setia di sisi..tak pernah mengeluh..senyum..semua positif..

Serius, aku letih..aku letih pujuk diri..pujuk hati..moga sem ni lebih baik..moga aku kuat lalui semuanya

Wednesday, 7 May 2014

busy week, perhaps

Assalamualaikum..dah nak dekat pukul 11:00 malam..masih setia menghadap laptop..kalau selama ni memang waktu ni dah siap-siap nak tidur..aisshhh

okay lah..sekarang ni pun tengah study untuk test lab esok, terabur sekali sebab tak ada complete note..start bila pulak Lab ada note..hahaha..

minggu lepas sedap sangat cuti kan, minggu ni penuh dengan dugaan..dugaan biasa bagi insan yang bergelar pelajar..kena pandai adapt semua kesulitan..

naik aje cuti, test physical chemistry menjengah..aucakk..semalam dah selamat jawab, entah okay ke tidak..dah lepas pun, tapi semalam kelas calculus sampai pukul 7.20 malam, memang penat..test physical chemistry pukul 8:00 malam..senyum aje lah..

esok test lab, pukul 2.00 petang..nak baca apa eh? pejam celik pejam celik..serius, blur..haha..nasib baik quiz calculus cancel..ada hikmahNya..jumaat malam ada test engineering ethics..itu pun tak baca apa-apa lagi..bab-bab membaca ni buat eira lemah semangat ni..dah baca tapi tetap jugak tak faham..

paling mencabar minda, hari ahad, hujung minggu..sepatutnya tidur tak ingat dunia, tapi ada dua test..test calculus dan ODE..memang eira ni suka cari nahas..dua subjek math ambik serentak..inilah padahnya, pandai buat, pandailah tanggung ye sayang..keep smiling baby...
itu belum story lagi pasal jadual exam..memang pagi petang, dua subjek dalam sehari..nanti story dalam entri lain lah..hehe

kalau minggu ni minggu test, minggu depan minggu presentation..bahan untuk presentation pun langsung tak sempat nak siapkan apa-apa..harap eira kuat nak lalui semua dugaan..

tiap hujung minggu ada program ke situ ke sini..tak boleh lari dah..dah set jadual, full tiap hujung minggu..no relax okay?

dah, stop eira..sambung balik study untuk test lab esok..masih tercari-cari apa yang nak kena baca ni...

| study week, nak balik rumah, okay tak eh? |

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...