assalamualaikum

Wednesday, 27 August 2014

Seminggu lagi

Assalamualaikum. Dari tadi duduk usha wechat, insta, whatever lah, lenguh jugak eh. Bosan. Laman maya, tak sama kalau ada geng borak depan mata. Tapi tadi sibuk tengok moment wechat geng-geng tetiba nampak status 'seminggu lagi'. Ada apa eh dengan seminggu lagi? Dia nak kahwin ke apa? Kahkahkah.

Rupanya, dah nak habis cuti. Dah nak kena masuk study semula. Hah. Live as a student. Bosannya. Serius, kadang ada yang tanya, tak bosan ke study?? Terlintas jugak kat hati nak jawab, bosan gila. Tapi, mulut gagahkan jua untuk senyum. Bukan apa, untuk legakan hati adik-adik yang bakal masuk U.

Dekat fb, dah ada geng yang masuk U uruskan adik-adik junior. Jadi abang and akak fasi. Muka nampak happy, tapi letihnya, Allah aje yang tahu. Ada jugak yang tanya, kenapa tak try jadi fasi, I bukan apa u all, I sayang nak habiskan cuti dekat U. Ah, gedik je lebih. Padahal anak manja.

Tadi papa sampaikan berita mak teh call semalam sepupu nak tunang dah. Alahai sayang, nak tunang dah eh? Tahniah my dear. Eira? Tunggu dululah. Mana tahu kalau sabar tunggu, ada bidadara turun dari langit kan. Ah, perasaan lagi. Hahaha. Jumaat ni makan nasi dagang lagi. Lagi? Naik muak jugak syawal ni. Nasi dagang je rumah terbuka. Nasi dagang mama jugak diorang pilih. Nasib baik mama yang buat. Hehe.

So, lagi seminggu. Nak buat apa eh, cuti nak habis dah. Barang tak kemas apa lagi. Rasa macam nak shopping tapi tengah pokai. Pokai. Macam mana mahu shopping nih? Ada durian runtuh tak? Nak sikit. Lalalala.

Hmmm, tetiba rasa untung kalau ada cik abang. Petik jari semua dapat. Abang manis. Ke manakah kamu? Aihhh, cari tak jumpa lagi ni. Untunglah nasib badan kalau dapat encik suami cenggitu. Berangan lagi. Hah.

Wednesday, 13 August 2014

Rezeki milik Allah

Assalamualaikum. Dah lewat malam, tak tertahan rasa syukur di dada. Alhamdulillah.

Tiga hari sebelum raya, dugaan Allah bagi. Mungkin kecil, tapi cukup terasa. Hilang handphone macam hilang tok laki. Sekejap sangat benda tu berlaku. Eira tertinggal atas kerusi rumah mak angkat. Eira balik rumah then buat apa yang wajib dulu. Malam tu, memang tengah syok nak keluar pergi shopping. Dah dekat sangat nak raya. Allahu. Telefon hilang. Termangu kejap. Gagahkan jugak diri ajak along pergi cari. Bukan jenis eira nak tuduh sapa-sapa sebab tak ada bukti, tak ada saksi. Biarlah. Aku redha. Orang semua suruh buat macam-macam tapi aku tetap diam. Dalam hati aku, aku mintak Allah kuatkan aku. Hadiahkan aku senyuman yang mampu tenangkan jiwa.

Malam tu jugak, time beria nak keluar, kereta pulak rosak. Papa kata air bateri apa entah. Aku pun tak faham. Okay lah. Dah selesai semua tetiba rosak lagi. Rupanya bateri tak masuk cas. Kebetulan sangat, kereta abang mama bateri rosak. So, aku anggap je itu rezeki dia.
Dalam sakan beraya, eira paling berjimat. Banyak benda nak kena beli. Duit memang lambat lagi nak masuk. Tapi bila fikir balik, cuma duit mengajar je yang tinggal. Duit durian runtuh entah lah kan. Rezeki la kut.

Malam ni, berkat sabar, telefon dapat balik dah. Murah aje tapi banyak kepentingan jugak. Duit mengajar dia dah beri sikit dulu. Rezeki Allah. Bolehlah beli barang. Tak susahkan mama papa.
Rasa macam banyak aje masalah tapi Allah tu Maha Kaya kan?

Allahu. Serius, terkesan dekat hati. Terbaca moment kawan wechat share pasal aunty dia. Dulu dia breast cancer. Dia kuat. Dia cekal. Alhamdulillah. But now, dia dapat tahu dia kena brain cancer. MasyaAllah. Sayangnya Allah dekat dia. Allah takkan uji kita kalau kita tak mampu.

Point utama, rezeki memang milik Allah. Usaha, insyaAllah Allah beri. Setiap ujian kita kena lalui dengan sabar. Kuatkan diri. Paling penting, ikhlaskan hatimu sayang dengan semua takdir Allah. Senyumlah, moga kesakitan itu reda.

Thursday, 7 August 2014

Be thankful

Assalamualaikum, salam syawal. Tak terlambat lagikan nak mohon ampun andai tersilap tutur bicara. Raya kan sebulan. :)

Raya berlalu macam air sungai yang mengalir, sekejap sangat rasanya. Tup tap tup tap, cuti sem dah menjengah 2 bulan. Tinggal kurang lebih 1 bulan. Tak puas lagi cuti.

Bila sebut pasal cuti sem, teringat dekat kawan. Bila eira whatsapp ataupun wechat, mesti dia mention pasal cuti. "Untunglah bercuti dekat rumah". Dah kenapa,kau bercuti dekat London? Aku rasa kau lagi untung kut. Haha. Cuti dia sekejap sangat, nanti dah kena masuk U sebelum kitaorang masuk. Itu yang dia jealous bagai tu.

Ramadan, pantas berlalu. Pahit manis dilalui dengan penuh sabar. Kadang kesakitan tu beri aku kekuatan untuk terus bersemangat. Dalam diam, hati teringat dekat final exam. Syok, semestinya bila cuti ni. Tapi entah macam mana result ya.

Result untuk sem dua dah keluar. Jenuh menunggu internet yang terlalu 'baik' untuk paparkan result. Member-member macam down semua. Lagilah berdebar kan. Ada jugak yang mengucap kata syukur.
Allahu. Tak terluah dek kata-kata. Syukur. Mungkin tak terlalu gempak tapi cukup gembirakan hati yang sentiasa resah bila teringatkan result. Aku cuba bangkit dari kekalahan lepas. Teruk aku jatuh. Tak ada siapa pun yang simpati. Hidup U memang kadang kejam. Slow-slow aku cuba baiki pointer. Yang lepas aku jadikan pedoman hidup.
Buat teman yang gelisah, dulu aku lalui benda yang sama. Tapi aku mampu buktikan yang aku dah mampu. Kawan, jangan mengalah. Masih punya waktu untuk kita ubah dunia. Jangan sesekali biarkan dunia memandang rendah pada kelemahan kita.

Syukur. Syukur. Syukur. Harap eira masih terus punya kekuatan untuk berjaya. Chemical engineer. One day. InsyaAllah.

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...