assalamualaikum

Saturday, 13 May 2017

MAMA Kuat. Love you, MAMA

Assalamualaikum.

Cuti midsem dah nak habis. Cuti buat apa? Jalan-jalan habiskan masa. HAHAHA.

Malam tu mama tak sihat sangat. As usual, papa yang kena picit mama. Mulut membebel sakan tapi tetap papa picit mama. Aku terus masuk bilik.

Bangun pagi kemas-kemas baju sebab tumpang member kan. Pagi tu mama demam, aku ajak pergi hospital. Mama taknak. I know, dia taknak susahkan aku. Aku pun balik U.

Tiap hari rasa sedih tapi tak tahu sebab. Mainan perasaan kut, mood perempuan tak menentu sangat kan. Lepas kelas, sepupu mesej, tanya pasal mama. Aku buat tak tahu. Aku tanya dia kenapa, aku tahu mesti dia nak cakap mama demam. Yes, i know that. Semalam aku tinggalkan dia, dia tidur dalam selimut. Sepupu beria suruh mesej or call anyone dekat rumah. Aku malas nak layan. Dalam kepala banyak benda, esok lusa nak test. Semua benda tak study lagi. Aku biarkan. As usual, dia mesej like nak story something. Bila tanya, suruh tanya orang lain. Fine.

Yes. Birthday mama. Nak tak nak memang kena call walaupun berat hati. Banyak kali call mama tak angkat. Try call papa then papa cakap mama pergi terengganu. Amboi, kemain eh, sakit demam pun jenjalan sakan. Eh, papa cakap bukan pergi jalan-jalan tapi kena masuk wad. Allahuakbar. Papa kata tak tahu cerita lagi, call su sebab papa call su suruh pergi jenguk dulu. Call  su then su suruh call sepupu seorang lain. Rumitnya keadaan. Sepupu tak sampai lagi dekat mama. Mama pun baru je gerak dari dungun dengan ambulans.

Puas fikir then decide nak balik jugak. Tak kira lah apa nak jadi pun. Sampai terminal, again call sepupu then sepupu bagi mama cakap. Mama cakap 'mama okay, kakak tak payah lah balik. Mama demam macam semalam je. Kakak kan ada kelas.'

Dalam bas air mata mengalir je sebab banyak berfikir. Negatif. Aku jenis payah nak menangis sakan. Entah, air mata murah sangat nak mengalir. Mama macam dah lama bagi hint keadaan akan jadi macam ni. Mama banyak suruh berdikari, kena belajar masak and so on. Sampai dekat mama tepat pukul 12.30 tengah malam.

Mama tengah tidur. Mama tak boleh gerak. Bukan lemah tapi mama kena STROKE. Allahuakbar. Hati mana tak menangis. Su sendiri as adik menangis sakan. Aku as anak rasa hilang nyawa sekejap.
Mama kuat. Subuh mama taknak bangun taknak bergerak langsung. Tuhan Maha Kuasa. Lepas Zohor mama kata nak bangun berjalan. Yes mama boleh jalan slow-slow. Adik dah sampai tengah hari tadi. Kelakar bila adik cakap adik taknak teman mama dekat hospital. Mama pun taknak adik jaga, katanya adik tak pandai sangat nak jaga.

Keluar hospital, kami duduk rumah su. Adik mama yang mama paling sayang. Sangat bertanggungjawab. 10 hari duduk rumah su, kami balik rumah sendiri. Mama ada appointment dengan doktor dekat dungun. Still, mama tak larat lagi. Yes, memang mama tak larat nak jalan tapi mama jadi tak sihat badan. Demam kadang-kadang sejuk sampai menangis. Hati cepat sangat sentap. Asyik nak terasa dengan semua benda. Padahal dulu mama seorang yang sangat positif. Positif sangat sampai kadang orang malas nak mengumpat dengan mama. Husnuzon betul mama. HAHA.

Now, dah sebulan dua hari dari tarikh mama kena stroke. As usual, semek a.k.a Baby Shuhada peneman setia mama dekat rumah. Si kecik jadi penguat mama untuk terus hidup dengan bahagia. Peneman di kala mama sunyi, Alhamdulillah, adik dah habis belajar. Syukur Ya Allah. Hilang beban mama untuk tanggung belanja adik. Now, Eira. Mama kena cepat sihat. Mama sokmo kata nak tengok kakak konvo kan. Mama tak sabar nak masuk dewan tengok kakak terima anugerah kan. Mama kena sihat macam biasa. No more crying.

Tinggal berapa minggu je lagi dekat sini. In Shaa Allah, pertengahan puasa kakak balik. Kakak balik lama sebab tak datang dah U. Kakak duduk dengan mama. Mama tak sabar nak tunggu kakak habis kan. Tak lama dah mama. Doakan kakak cepat dapat kerja then boleh balas semua penat lelah mama besarkan kakak.

Mama kuat. Kakak sayang mama.

Sunday, 12 March 2017

Healing Process

Assalamualaikum. Malam ni terperap dekat bilik sorang diri so rasa rajin nak menaip sini. Macam tak ada kerja lain nak kena buat kan. Kan? Kan? Hahaha. Nak cerita pasal healing process. Macam sambungan daripada post sebelum ni lah kan. Hehehe.

Its about 5 months stop pakai produk yang ada bahan kimia. Sekarang tengah pakai botanical product. Cerita dia, memang lambat lah nak dapat muka yang asal. Sepanjang stop, memang jerawat naik mendadak. Kejap naik situ, lepas tu naik sini. Merata dekat muka jerawat naik. First time memang malu nak sorok muka daripada semua manusia tapi sebab still lagi study, just face it. Rasa down tapi tetap kuatkan semangat. Macam mana nak dapat kekuatan? Cuba tengok kata-kata semangat daripada orang lain, look simple tapi bila hati dah terluka benda tu boleh buat kita rasa dihargai.

Eira nak share tips untuk dapatkan kulit yang sihat. Ini bukan iklan tapi benda ni banyak sangat orang share then Eira terbaca. Ada jugak yang share memang khas untuk Eira baca.

1) Banyakkan minum air masak.

Dulu suka mengadu kat member sebab kulit macam berminyak kan, so dia suruh banyak minum air putih. Air putih boleh kurangkan minyak dekat muka katanya.

2) Avoid makanan berminyak.

3) Avoid makan kacang.

I memang peminat tegar kacang, bila makan terus naik jerawat. Ish ish ish.

4) Avoid telur.

Serius, Eira tak pernah tahu pun kalau makan telur muka akan naik jerawat. Macam mitos je. So, Eira buat eksperimen dekat muka sendiri, try makan telur tengok apa yang jadi. Hmmm. Jerawat naik mendadak and lagi teruk bila jerawat tu jadi bernanah. Mama pun cakap, kalau ada kudis or what so ever, avoid telur sebab takut nanah.

5) Basuh muka at least 2 kali sehari dengan pencuci yang betul

Dekat sebulan or 2 bulan Eira tak guna cleanser sebab bila pakai botanical product ni muka Eira daripada berminyak jadi kurang berminyak. So boleh dikatakan muka dah habis jerawat cuma tinggal parut. Syukur sangat. Last week try pakai cleanser, nak tengok betul ke tak muka ni dah tak berminyak and the result is jerawat kecil-kecil tu naik sebab cleanser tak sesuai dah dengan muka. Ok kita stop. Heh heh heh.

6) Avoid seafood. Please avoid !

Kadang-kadang bila dah banyak and lama pantang, teringin jugak nak merasa kan. Nak dijadikan cerita, member plan pergi Sushi King. Eira lupa dah pantang ke apa ke, telan je tanpa rasa bersalah. Masa makan memang dah start rasa gatal tapi ignore je. HAHAHA. Esoknya pulak, makan udang sebab memang meleleh air liur nak makan sangat. Selalu makan dekat rumah macam okay aje kan. Adik kakak, jangan samakan rumah awak dengan kedai. Result dia, pipi kanan naik jerawat super besar. Rasa berdenyut tiap masa. Rasa nyesal, rasa nak nangis semua ada.
Macam mana keluar dengan jerawat bengkak atas muka? Ignore others and kuatkan semangat. Be confident. Kalau rasa segan sangat, pakai lah foundation, tak obvious sangat jerawat tu.
Alhamdulillah, lepas pakai produk tanpa bahan kimia ni, muka dah tak rasa pedih bila jemur bawah matahari. Muka sekarang 12/3/2017 tinggal parut sebelah pipi kiri and pipi kanan naik jerawat macam dalam gambar tu. Muka pun tak secerah dulu. SABAR. Perkataan ni yang buat Eira sentiasa kuat.

Bertahun muka guna bahan kimia sebab tu kulit Eira still lagi tak nampak cantik. Semua depend dekat kulit masing-masing. Ini pun Eira dah syukur sebab tak perlu nak tahan sakit macam dulu. Even muka still naik jerawat and lekat parut.

Okay this is my experience. That is my face. My ugly face. Sokmo tengok orang buat review lepas muka dah cantik kan, kadang rasa was-was nak percaya. So, Eira buat review muka sendiri yang tak tahu tahun bila nak baik. Kejap kering kejap naik. Yang pasti jaga pemakanan.

*******

Haritu si joyah Mardhiah baca blog ni then dia komen tak gempak sangat, tak happening, tak hipster and so on. For your information, zaman tu dah berlalu sebab Eira main blog start form 4. Adik-adik sangat time tu. Hipster terlajak sampai short form melampau. Itu belum aku masuk loghat ganu lagi. So, dak-dak wicet jangan nak bajet short form sangat, akak dulu dah lalui zaman korang tu. Korang bukan setakat short form, typo melampau pun ada. Typo ke .....? Last, thank you kak Mardhiah and cousin sebab selama muka ni rosak, korang berdua jadi mangsa Eira untuk Eira luah, Eira ngeluh. Korang buat Eira jadi makin kuat untuk terus lalui sampai bila entah muka ni nak totally sembuh. Sayang korang ketat-ketat.

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...