assalamualaikum

Monday, 21 October 2013

now, hye UMP !

Assalamualaikum..

berhabuk blog ni..bersawang sudah..memang lama sangat tak peduli..nak kata sibuk, memang tipulah..life as student dah kan..hahaha..hakikatnya, baru bawak laptop datang U..kesian kan..

satu bulan lebih..hampir masuk dua bulan bergelar student..life as student, memang banyak cabaran..alhamdulillah..hidup dalam suasana universiti dah mula dapat adapt..memang payah mula-mula, tapi lama-lama okay je..jadual study pun memang relax gila..

eh, lupa pulak..eira dapat universiti mana? aisehh..macam glamor nak bagitahu semua orang kan..hihikk..biarlah..nak share untuk adik-adik sekalian..syukur padaNya, eira dapat kos kejuruteraan kimia (teknologi gas)..dekat puncak gambang..dah jadi kampung halaman kedua..memang eira nak sangat kos ni, so , memang tak terucap dek kata-kata bila dapat kos ni..sepupu pun senior sini..sama kos okay...jimat kos sebab semua guna buku dia punya..ekonomilah katakan..bhahaha..
senior semua cakap, kos kimia paling mencabar..nama aje kos kimia, tapi belajar fizik dan matematik kebanyakkannya..untuk sem satu, eira ambik dua subjek killer..memang panas telinga kena berleter dengan senior..hehehe..abang-abang, akak-akak, bagilah semangat sikit dekat adik junior ni..

minggu depan bermula perang untuk test..dah nak dekat cuti midsem..nak ganti balik cuti raya..tak puas nak peluk cium mama..hehe

 | adik-adik, jom lah ambik kos kimia..jom..best..seronok sangat ! |

Friday, 9 August 2013

raya.raya.raya

berlalulah sudah ramadan, sebulan berpuasa..tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira..aiseeehh..hari ni dah hari raya kedua..sekejap je masa berlalu..

sebulan berpuasa sebagai seorang pekerja, serius, memang terlampau banyak cabaran dari segi mental, fizikal, kesabaran, bla..bla..bla..kalau duduk asyik cerita pasal tu, sampai esok pun tak habis..apa-apa pun semua dah jadi sejarah..selamat dilalui dengan penuh kesabaran..

tak pergi beraya sakan pun, eira just pergi rumah nenek saudara, rumak mak sepupu terdekat hari raya pertama..macam biasa, budak-budak kutip duit raya, eira pun sapu sekali..mana aci, eira yang muda ni nak duit raya jugak..

raya pertama, eira just pergi ke rumah nenek saudara, rumah mak sepupu terdekat..tak pergi mana sangat pun..

raya kedua, eira just tidur..tidur sampai puas..ganti balik tidur eira yang tak pernah cukup sepanjang eira kerja..yeaaahhhh...mak saudara sebelah mama ada datang beraya kat rumah, so memang eira duduk rumah aje lah..sepupu pun ada datang sekali..mak sepupu sebelah papa pun datang beraya ke rumah..

dengan semangat yang agak malas, mama buat sate..huhu..tak puas makan sate orang lain..ada yang tak sedap, ada yang keras semacam, lemak-lemak masin pun ada jugak..
serius, memang tak meriah langsung raya tahun ni..biasalah, budak-budak semua dah besar..eira pun beraya ala kadar..apa-apa pun, selamat hari raya, maaf zahir dan batin ikhlas daripada kami sekeluarga..

Saturday, 6 July 2013

Mangsa Ragut

assalamualaikum..

tiada ucapan lain yang mampu lahir di bibir melainkan alhamdulillah..memang sakit seluruh badan, tapi apakan daya..sikit memang sikit tapi tetap cedera..dah nama cedera, memanglah sakitkan..aduhai..

bila fikir balik, eira nasib baik lagi..ada yang kena ragut lagi teruk cedera..mama orang paling memahami, paling setia di sisi..orang yang paling sabar, sanggup layan kerenah eira..saat air mata jatuh, mama jadi penawar..saat hati mengeluh, senyuman terukir jelas di bibir mama..serius, memang tak ada manusia lain yang mampu tandingi mama..

eira still kuatkan semangat..anak-anak didik tetap eira ajar macam biasa..kerja pun macam biasa tapi letih sikitlah..
good news..peragut tu dah kena tangkap dengan polis..dengar cerita, kena belasah teruk dengan orang ramai..biarlah, dia dah dapat balasan setimpal..tapi kasihan jugak pada family diaorang..harap diorang bertaubat sebelum terlambat..
dipendekkan cerita, memang eira agak trauma bila tengok orang bawa motor or orang bawa handbag..eerrr..serum sejuk je..

okay, kad bank dah selamat, eira pergi buat semula..kad pengenalan adik dengan eira pun settle..masalah sekarang, lesen eira..tiba-tiba nak kena denda..apa kes????

katanya, eira cuai..lesen hilang dikira cuai..salah eira ke eira kena ragut?? apa guna eira report polis segala kalau kena denda jugak? baik tak payah report polis, cakap aje hilang..boleh dapat balik lesen?? serius, eira tengah bengang..semua duit dah kena kebas, tiba-tiba kena bayar denda bagai..memang tak munasabah langsung !
 | kena denda bagai..pleaseeee lah ! |

Monday, 1 July 2013

Part Time

assalamualaikum..

eh, bila kira-kira, dah dekat sebulan eira buat part time dekat kedai kasut..memang letih tapi kawan-kawan semua sporting..macam-macam ragam..nasib baik ada yang sanggup melayan kerenah eira..huhu..

ingatkan dah habis matrik, tak payah duduk runsing fikir hal study..tak payah dah belek buku..tapi percaya atau tidak, eira sambung balik part time eira sebagai seorang cikgu personal..so, dua part time dalam satu masa..haha..kawa-kawan cakap, 'kayalah kau, eira oiiii...' hahaha..bukan nak cari duit sangat, tapi nak timba pengalaman..ajar budak-budak bukan susah sangat pun..pandai tackle cara diaorang belajar, mudah sangat jadinya..

tup..tup..dah nak dekat bulan puasa kan..nak beli baju raya, kasut raya, tudung..macam-macam lah..first salary dah dekat nak dapat..wah, shopping sakan tapi mama pesan kena ingat nak bayar macam-macam nanti..aduhai..laptop ni pun dah pandai buat hal..memang nak kena hantar pergi kedai..aishhh, susah jugak jadi orang besar ni..kena fikir macam-macam..

jadual baru dah start..memang terbaik..setakat ni tak pusing lagi kepala nak fikir untuk kerja, jadi cikgu dan pergi kelas memandu..memang sempat buat semua, tapi macam terkejar-kejar aje..memang 24 jam sibuk memanjang..
semalam, alhamdulillah..umur eira sudah meningkat lagi setahun..macam dah tua, tapi muda lagi..masih maintain untuk buat semua kerja..hehe..by the way, thank you kawan-kawan, kalian ingat lagi eira dekat sini..siap dapat hadiah bagai..

 | semoga diri ini makin matang melalui liku-liku kehidupan yang mendatang..moga eira makin kuat untuk hidup yang penuh dengan cabaran |

Monday, 10 June 2013

first day kerja

assalamualaikum dan selamat pagi...

pagi-pagi lagi dah ada mood nak post...posto..posto...hahaha..alhamdulillah, syukur..hanya ungkapan itu yang layak untuk gambarkan perasaan eira sekarang..syukur tak terhingga kepada Ilahi..result yang eira dapat cukup untuk kepuasan diri, mungkin tak sehebat orang lain tapi setiap kejadian ALLAH pasti ada hikmahnya..ALLAH dah tentukan yang terbaik untuk setiap orang..jangan sesekali sesekali takdir ALLAH..
dah dekat satu bulan lapan hari eira jadi penganggur terhormat..duduk relax goyang kaki dekat rumah..semalam eira dah start kerja part time dengan kawan eira..kerja dekat kedai kasut..memang ada cabaran jugak sebab kena sabar layan kerenah pelanggan..kena pusing-pusing kedai cari stok kasut..aduhh..naik cramp kejap kaki..kerja ikut shift..fuhh, nasib baik..kalau tak kena kerja dari jam 10 pagi hingga 10 malam..

semalam kami dah sibuk cakap-cakap pasal bulan Ramadan..mesti penuh satu kedai orang nak cari kasut raya..haha..baru first day kerja dah sibuk fikir jauh..

tak pernah kerja dan semalam bila start kerja, rasa diri ni hidup berdikari je..eh, ya ke? rasa macam tak je, sebabnya time makan mesti nak kena beli bungkus..alahai, mana ada duit...mama lagi ke? hehe..

bila fikir-fikir memang seronok kerja, tapi bila alami sendiri baru rasa macam mana..memang kena tough tak kiralah dari segi mental ataupun perasaan..sedih jugak jauh dengan mama..ada shift kena sampai malam..huwaaa...padahal kedai kasut dekat bandar Dungun je, bukan jauh pun dengan rumah..mengada je lebih..

| jangan sesekali mengalah dengan dugaan yang ALLAH berikan..keep in mind, my dear |

Wednesday, 5 June 2013

kuatkan aku, Ya Allah

alhamduillah..sebulan sudah cuti berlalu..hanya relax di rumah sambil tolong mama jaga baby..jaga miqhaeil dan mustaqim..masing-masing banyak ragam..

dah 2 minggu miqhaeil demam..risau sangat..asyik merengek je..kasihan mama..mustaqim pun demam..letih jaga budak demam..semua tak kena aje..

bangun pagi-pagi lagi dah rasa tekak ni perit..hidung pun nak bernafas rasa semacam je..hari ni sepatutnya result PSPM keluar..result di pos sampai pintu rumah..tapi dari tadi tunggu abang posmen tak ada pun..

dah letih bukak laptop..ada kawan buat status yang boleh check result online..fuhhh..luntur semangat..entah..nak kata excited, takut pengalaman lepas menghantui diri lagi..nak kata malas nak tengok, takut jugak kenangan pahit yang lalu terulang lagi..tapi tadi check tak boleh pun..entahlah, ada yang kata pukul 4 petang nanti, ada jugak kata esok baru boleh check..aisehhh man...
Ya Allah, kuatkanlah aku..letih sangat..rasa nak pejam celik pejam celik..cuaca tak menentu, kesihatan pun tak stabil..

2 hari lepas, ada saudara yang meninggal..papa ajak  tengok mayat arwah, senyum je macam selalu datang rumah..papa nangis..macam tak percaya..papa macam tak sihat..Ya Allah, jangan Engkau timpakan apa-apa yang buruk kepada familiku..aku belum sedia untuk terima apa-apa kehilangan..

 | doakan kami sekeluarga kuat hadapi dugaan |

Thursday, 2 May 2013

jom makan madu !

assalamualaikum..

alhamdulillah..selesai sudah tanggungjawab eira sebagai pelajar KMPh..sekarang dengan gahnya aku seorang penganggur yang agak bertauliah buat sementara..haha..happy dapat balik rumah tapi sedih berpisah dengan kawan-kawan..paling rindu ialah roommate yang senantiasa setia dengar mulut eira pot-pet 24 jam..memang dah tak jumpa lepas ni..dekat U nanti kita jumpa balik ya :)

okay..hari ni pergi jalan-jalan rumah mak saudara..sepupu cakap semua adik-adik mama tak sihat..memang betul pun..semua demam..tokki pun tak sihat sangat, so pergi jugak jenguk tokki..

apa yang best sangat hari ni, eira dapat madu lebah asli free..memang syok..bapa saudara eira pergi cari sendiri madu lebah..tadi sempat usha-usha jenis madu yang ada..madu tualang, madu kampung dan madu bukit jetik..eira ambil madu tualang, adik ambil madu kampung..
banyak khasiat madu..sangat bagus untuk student macam eira amalkan..insyaAllah..eira pun baru start nak try makan madu..

untung ada bapa saudara cari madu lebah..memang confirm asli..kalau madu lain, tak pasti pulak dah campur dengan apa..ehh, tadi mak saudara cakap, madu asli tak beku kalau letak dalam peti ais ..tapi dia pesan jangan kalau boleh jangan letak sebab takut nanti khasiat madu dah kurang..terima kasih..

khasiat madu lebah

Friday, 8 February 2013

nothing to say

assalamualaikum..

lama tak update blog..sibuk ke? tak adalah sibuk sangat..hari ni cuti..entah berapa hari dah cuti..kejap nak kira..satu..dua..tiga..eh, dah nak habis cuti..kejap sangat masa berlalu...

miqhaiel dah besar, banyak pulak ragam dia..kasihan mama, kadang-kadang sampai tak sempat makan minum, asyik sangat layan kerenah cucu..jealous jugak seposen..isshhh..

rumah dah macam pusat asuhan..tiap petang ada budak-budak..best berebut makanan dengan budak-budak..dah tahu kena mengalah tapi syok dengar budak menjerit..muka merajuk paling cute..semua kena adil..
dari hari first cuti dah tak sihat, hari ni pun tekak sakit lagi..memang dugaan sangat..
baru-baru ni sibuk nak isi borang UPU, dah besar rupanya, dah nak masuk U..dah kena buat pilihan sendiri..memang payah, tanya along, along diam, tanya papa pun sama..nasihat mama cuma satu, pilih apa yang eira suka, jangan ikut kawan-kawan..pergi jumpa kaunselor, rasa macam okaylah sikit..dah kurang bebanan..bukan apa, manusia ni perlukan sedikit kata-kata nasihat, jangan sampai alpa..moga pilihan eira tepat dan impian eira tercapai..

oh, jumpa best friend sekejap je, tak puas lagi..tak sempat pun nak share apa-apa, sibuk discuss hal UPU..

news about me? nothing..still alone..haha..tak kisahlah, i'm stilll young..perjalanan hidup masih jauh..buat insan-insan yang dah bahagia, aku doakan kalian bahagia, moga aku pun bahagia macam kalian..

maafkan aku andai diri ini ada buat silap..eh, ayat macam nak raya pulak..makin lama makin merapu..apa-apa pun, memang ikhlas eira mohon ampun daripada semua..

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...