assalamualaikum

Monday, 10 June 2013

first day kerja

assalamualaikum dan selamat pagi...

pagi-pagi lagi dah ada mood nak post...posto..posto...hahaha..alhamdulillah, syukur..hanya ungkapan itu yang layak untuk gambarkan perasaan eira sekarang..syukur tak terhingga kepada Ilahi..result yang eira dapat cukup untuk kepuasan diri, mungkin tak sehebat orang lain tapi setiap kejadian ALLAH pasti ada hikmahnya..ALLAH dah tentukan yang terbaik untuk setiap orang..jangan sesekali sesekali takdir ALLAH..
dah dekat satu bulan lapan hari eira jadi penganggur terhormat..duduk relax goyang kaki dekat rumah..semalam eira dah start kerja part time dengan kawan eira..kerja dekat kedai kasut..memang ada cabaran jugak sebab kena sabar layan kerenah pelanggan..kena pusing-pusing kedai cari stok kasut..aduhh..naik cramp kejap kaki..kerja ikut shift..fuhh, nasib baik..kalau tak kena kerja dari jam 10 pagi hingga 10 malam..

semalam kami dah sibuk cakap-cakap pasal bulan Ramadan..mesti penuh satu kedai orang nak cari kasut raya..haha..baru first day kerja dah sibuk fikir jauh..

tak pernah kerja dan semalam bila start kerja, rasa diri ni hidup berdikari je..eh, ya ke? rasa macam tak je, sebabnya time makan mesti nak kena beli bungkus..alahai, mana ada duit...mama lagi ke? hehe..

bila fikir-fikir memang seronok kerja, tapi bila alami sendiri baru rasa macam mana..memang kena tough tak kiralah dari segi mental ataupun perasaan..sedih jugak jauh dengan mama..ada shift kena sampai malam..huwaaa...padahal kedai kasut dekat bandar Dungun je, bukan jauh pun dengan rumah..mengada je lebih..

| jangan sesekali mengalah dengan dugaan yang ALLAH berikan..keep in mind, my dear |

Wednesday, 5 June 2013

kuatkan aku, Ya Allah

alhamduillah..sebulan sudah cuti berlalu..hanya relax di rumah sambil tolong mama jaga baby..jaga miqhaeil dan mustaqim..masing-masing banyak ragam..

dah 2 minggu miqhaeil demam..risau sangat..asyik merengek je..kasihan mama..mustaqim pun demam..letih jaga budak demam..semua tak kena aje..

bangun pagi-pagi lagi dah rasa tekak ni perit..hidung pun nak bernafas rasa semacam je..hari ni sepatutnya result PSPM keluar..result di pos sampai pintu rumah..tapi dari tadi tunggu abang posmen tak ada pun..

dah letih bukak laptop..ada kawan buat status yang boleh check result online..fuhhh..luntur semangat..entah..nak kata excited, takut pengalaman lepas menghantui diri lagi..nak kata malas nak tengok, takut jugak kenangan pahit yang lalu terulang lagi..tapi tadi check tak boleh pun..entahlah, ada yang kata pukul 4 petang nanti, ada jugak kata esok baru boleh check..aisehhh man...
Ya Allah, kuatkanlah aku..letih sangat..rasa nak pejam celik pejam celik..cuaca tak menentu, kesihatan pun tak stabil..

2 hari lepas, ada saudara yang meninggal..papa ajak  tengok mayat arwah, senyum je macam selalu datang rumah..papa nangis..macam tak percaya..papa macam tak sihat..Ya Allah, jangan Engkau timpakan apa-apa yang buruk kepada familiku..aku belum sedia untuk terima apa-apa kehilangan..

 | doakan kami sekeluarga kuat hadapi dugaan |

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...