assalamualaikum

Tuesday, 29 April 2014

aku di sini, adik di sana

assalamualaikum...sempat menge'post' dekat blog sebelum pergi kelas..nanti pukul 5, kelas Calculus menanti..aihhh..ni tengah siapkan physical chemistry yang langsung eira tak faham

dua, tiga hari lepas, saja call papa tapi dengar suara adik yang angkat..kecoh bunyinya..pelik campur hairan, tetiba teringat rumah su..yes, mama baik rumah su..serius, rindu nak balik rumah su..nak dengar kecohnya diorang bersembang..tak kering gusi punya..hahaha...

rezeki mama, che ngah pun balik jugak rumah su, dapatlah mama kumpul semua adik-beradik..mesti kecoh sangat..cakap dengan mama on the phone pun still dengar diorang bersembang..call papa sebab nak mintak papa belikan tiket balik ke ump..haha, nak balik rumah sebab cuti..pantang ada cuti kan, terus nak balik..bosan kut duduk ump..

cerita jugak dekat mama, pengalaman panjat Bukit Panorama..memang mencabar..adik sepupu yang duduk Sungai Lembing pun eira paksa panjat sekali..memang enjoy sangat..banyak jugak ber'selfie' atas puncak sana..turun bawah, adik sepupu jumpa kawan dia..sempat lagi dia tanya, "awek kau ke, Hasif?"...aku bantai gelak..hahaha..kelakar..dah tua dik oii, si Hasif tu SPM tahun ni..untung badan kecik ni, awet muda..lalala
semalam jugak adik dah selamat pergi belajar dekat Besut..first time adik berpisah dengan family..kalau eira dulu, memang rasa nak nangis, even sekarang pun, kalau rindu mama, sendu mesti ada..entah macam mana adik bawak diri, selama ini mama yang buat semua..eira balik nanti, tetiba dia tak ada dekat rumah..janggal rasanya nanti..

semalam cuba call adik, tapi tak angkat..tengah hari tadi pun try lagi, tak angkat jugak..tetiba dia call balik..sebak dengar suara dia..memang dia tabah sangat, tak nangis pun..cuma part dia mintak datang ambik dia dekat besut hari khamis ni, dia nak settlekan semua dokumen, memang tahu dia nak sangat balik..baru duduk tempat orang, manalah nak tahu macam mana nak naik bas..

ok fine, kalau ada rezeki, kakak pergi ambil dekat Besut..sepanjang eira belajar dekat Pahang ni, tak pernah mama datang sini..mama hantar first day, tetiba dah siap setahun matrik eira..mama hantar lagi masuk UMP, tak payahlah mama datang jenguk..dah besar dah anak mama ni..

semalam IR bagitahu test 2 tunda lepas naik cuti..memang rasa geram sangat..orang dah beli tiket, awal-awal tak nak cakap..errrr..so, memang serabut kepala semalam, stress dengan manusia sekeliling..hari ni pergi beli tiket pukul 1.30 pagi..baca betul-betul, 1.30 PAGI..kalau mama tahu, memang mama mengamuk..so, diam-diam sudah..shhhhh..

| tak sabar nak tengok reaksi mama tengah pagi buta esok..hehe |

Sunday, 13 April 2014

bila dah habis

Assalamualaikum..sedih tetiba menjengah hati..wahh, jiwang bangat sih..tapi inilah hakikatnya..merindu tanpa kata..kalaulah boleh putar balik masa lalu

Yes, memang dah habis cuti midsem seminggu..seminggu tu kejap sangat..pejam celik pejam celik dah habis, mulalah kena datang semula ump..Allahu rabbi..serius, tak puas lagi cuti..tak puas lagi nak peluk mama..rasa nak teriak

Cuti seminggu dengan azam nak belajar masak, tapi agak hampeh..tetiba balik nak masak, tercengang semua family..ahhh, sibuk siapkan keperluan adik nak pergi belajar..shopping sakan pusing satu bandar cari barang..aiseeehh, kakak ke adik yang nak shopping? habis bajet bulan ni..huhuhu..
Okay lah, semalam masak ayam ikut buku resepi..mama senyum aje..tolong-tolong sikit anak dara ni seorang..memang tak pandai kan nak potong ayam..alhamdulillah, tak sia-sia eira beli buku resepi..tapi, bila entah nak bukak semula buku tu..nanti bila dah jejak kaki rumah mak mentua kut..hahahaha..

|angin, tiupkanlah kerinduan ini pada mama dan papa..aku rindu mereka|

Friday, 11 April 2014

Happy Birthday mama

Assalamualaikum..alhamdulillah, syukur..hari ini masih mampu tersenyum melihat dunia..

Hari ni birthday mama..semalam tepat jam 12 malam sibuk eira wish kat mama..mama senyap aje..mungkin terharu..hehe..Rasa macam mama baru 30 an..hahaha..awet muda lagi..

Eh, nak cerita pasal mama, adik, cucu mama..hahaha..rasa nak pecah perut pun ada..mama tetiba cakap, adik panggil mama, mama marah aje..jawab garang je..kalau cucu dia panggil..ma..ma..mama..dia jawab ye sayang mama..mari kat mama sayang..aku dah ketawa...mama ajuk adik cakap..biasalah anak bongsu, manja kan..

Hari tu eira panggil mama, mama jawab "hmmmm" tapi nadanya tinggi...terus eira buat-buat menangis macam cucu mama..eira pun jerit panggil adik...adikkkk..mama marah kakak..kalau cucu dia panggil, ye sayang mama...huwaaa....

Even 10 kali sebentar pun cucu mama panggil, mama tetap akan jawab dengan manja..ya sayang mama, mari dekat mama sayanggg...huhuhu..dah nampak mama depan mata tapi tetap panggil mama..ma..ma..mama..kadang eira pulak naik muak dengar..hisshhh..bestnya jadi cucu mama

Itulah kasih seorang ibu..kasih seorang nenek kepada cucu..even bukan cucu kandung..cucu yang dah dijaga dari kecil..apa yang eira perasan, cucu mama lebih kepada mama walaupun mak sendiri depan mata..hairan aku..itu mama aku lah..haaaa..

Friday, 4 April 2014

Story of the day

Assalamualaikum..selamat malam, jam baru 00:46..hehe..apa cerita??

Ok,first sekali nak kecoh sikit pasal whatsapp..kenapa dengan whatsapp??ada problem ke?eira perasan sejak dua tiga hari lepas.mula-mula ingatkan masalah internet, biasa lah internet cap ayam..haha..tapi pelik, fb, wechat and so on boleh pulak buka..laju aje..maybe whatsapp tengah update kut..sibuk sangat dengan whatsapp kenapa?? Alaaa..i mesej dengan senior guna whatsapp..kantoi, aduh..baru nak loya buruk sikit

Hari ni last sebelum home manis home..punyalah mengatuk + bosan masuk kelas..sibuk mata melilau tengok jam..macam tak bergerak je jarum jam tu..minggu yang penuh dengan test..ada yang mampu tersenyum..ada yang hanya mampu tersengih tunjuk gigi..doa moga aku masih kuat untuk lalui dugaanNya..

Malam ni memang mood agak baik..melayan seketika komik roommate..sweet romantis..terbuai kejap, dah lah handsome, sweet manja pulak tu..malam ni aku siap mop lantai..even baru je mop lantai hari rabu lepas..busy kemas bag..harap tak ada dah barang tercicir..esok pagi boleh gerak pergi TSK, tiket dalam pukul 10.30 pagi..yeahhhhh..midterm break start !!

MasyaAllah..hanya Allah yang mampu rungkai hati ni..rindunya aku nak peluk mama..makin lama makin meningkat usia..aku takut aku tak sempat nak buat mama papa bahagia..rindu adik tetiba..oh ya, adik dah nak masuk belajar..dah besar rupanya kamu, adik..dulu gaduh sokmo..rindu bebudak nakal..eiiii..geram nak usik diorang..

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...