assalamualaikum

Sunday, 12 March 2017

Healing Process

Assalamualaikum. Malam ni terperap dekat bilik sorang diri so rasa rajin nak menaip sini. Macam tak ada kerja lain nak kena buat kan. Kan? Kan? Hahaha. Nak cerita pasal healing process. Macam sambungan daripada post sebelum ni lah kan. Hehehe.

Its about 5 months stop pakai produk yang ada bahan kimia. Sekarang tengah pakai botanical product. Cerita dia, memang lambat lah nak dapat muka yang asal. Sepanjang stop, memang jerawat naik mendadak. Kejap naik situ, lepas tu naik sini. Merata dekat muka jerawat naik. First time memang malu nak sorok muka daripada semua manusia tapi sebab still lagi study, just face it. Rasa down tapi tetap kuatkan semangat. Macam mana nak dapat kekuatan? Cuba tengok kata-kata semangat daripada orang lain, look simple tapi bila hati dah terluka benda tu boleh buat kita rasa dihargai.

Eira nak share tips untuk dapatkan kulit yang sihat. Ini bukan iklan tapi benda ni banyak sangat orang share then Eira terbaca. Ada jugak yang share memang khas untuk Eira baca.

1) Banyakkan minum air masak.

Dulu suka mengadu kat member sebab kulit macam berminyak kan, so dia suruh banyak minum air putih. Air putih boleh kurangkan minyak dekat muka katanya.

2) Avoid makanan berminyak.

3) Avoid makan kacang.

I memang peminat tegar kacang, bila makan terus naik jerawat. Ish ish ish.

4) Avoid telur.

Serius, Eira tak pernah tahu pun kalau makan telur muka akan naik jerawat. Macam mitos je. So, Eira buat eksperimen dekat muka sendiri, try makan telur tengok apa yang jadi. Hmmm. Jerawat naik mendadak and lagi teruk bila jerawat tu jadi bernanah. Mama pun cakap, kalau ada kudis or what so ever, avoid telur sebab takut nanah.

5) Basuh muka at least 2 kali sehari dengan pencuci yang betul

Dekat sebulan or 2 bulan Eira tak guna cleanser sebab bila pakai botanical product ni muka Eira daripada berminyak jadi kurang berminyak. So boleh dikatakan muka dah habis jerawat cuma tinggal parut. Syukur sangat. Last week try pakai cleanser, nak tengok betul ke tak muka ni dah tak berminyak and the result is jerawat kecil-kecil tu naik sebab cleanser tak sesuai dah dengan muka. Ok kita stop. Heh heh heh.

6) Avoid seafood. Please avoid !

Kadang-kadang bila dah banyak and lama pantang, teringin jugak nak merasa kan. Nak dijadikan cerita, member plan pergi Sushi King. Eira lupa dah pantang ke apa ke, telan je tanpa rasa bersalah. Masa makan memang dah start rasa gatal tapi ignore je. HAHAHA. Esoknya pulak, makan udang sebab memang meleleh air liur nak makan sangat. Selalu makan dekat rumah macam okay aje kan. Adik kakak, jangan samakan rumah awak dengan kedai. Result dia, pipi kanan naik jerawat super besar. Rasa berdenyut tiap masa. Rasa nyesal, rasa nak nangis semua ada.
Macam mana keluar dengan jerawat bengkak atas muka? Ignore others and kuatkan semangat. Be confident. Kalau rasa segan sangat, pakai lah foundation, tak obvious sangat jerawat tu.
Alhamdulillah, lepas pakai produk tanpa bahan kimia ni, muka dah tak rasa pedih bila jemur bawah matahari. Muka sekarang 12/3/2017 tinggal parut sebelah pipi kiri and pipi kanan naik jerawat macam dalam gambar tu. Muka pun tak secerah dulu. SABAR. Perkataan ni yang buat Eira sentiasa kuat.

Bertahun muka guna bahan kimia sebab tu kulit Eira still lagi tak nampak cantik. Semua depend dekat kulit masing-masing. Ini pun Eira dah syukur sebab tak perlu nak tahan sakit macam dulu. Even muka still naik jerawat and lekat parut.

Okay this is my experience. That is my face. My ugly face. Sokmo tengok orang buat review lepas muka dah cantik kan, kadang rasa was-was nak percaya. So, Eira buat review muka sendiri yang tak tahu tahun bila nak baik. Kejap kering kejap naik. Yang pasti jaga pemakanan.

*******

Haritu si joyah Mardhiah baca blog ni then dia komen tak gempak sangat, tak happening, tak hipster and so on. For your information, zaman tu dah berlalu sebab Eira main blog start form 4. Adik-adik sangat time tu. Hipster terlajak sampai short form melampau. Itu belum aku masuk loghat ganu lagi. So, dak-dak wicet jangan nak bajet short form sangat, akak dulu dah lalui zaman korang tu. Korang bukan setakat short form, typo melampau pun ada. Typo ke .....? Last, thank you kak Mardhiah and cousin sebab selama muka ni rosak, korang berdua jadi mangsa Eira untuk Eira luah, Eira ngeluh. Korang buat Eira jadi makin kuat untuk terus lalui sampai bila entah muka ni nak totally sembuh. Sayang korang ketat-ketat.

Sunday, 13 November 2016

Muka Rosak Sebab Produk

Assalamualaikum. Lama tak menulis. Malam ni rasa nak tulis pasal produk. Pengalaman sendiri pakai produk tempatan.

Dulu muka pun tak cantik mana. So, dah puas pakai pencuci muka beli dekat pasaraya tu, iollss try produk kecantikan. Bukan senang nak try tu, punyalah tahan nafsu takut tak menjadi. Puas fikir, puas tengok muka orang lain yang pakai produk, so i decide untuk try D****. Seriously, jerawat dah tak ada sangat lah. Kekadang tengok muka sendiri macam fake. Tak cantik natural. Lama-lama muka sunburn. Gelap. Kalau selfie tu, muka nampak macam ada cahaya sebab berminyak. Kadang tempek banyak sangat bedak tak nak nampak hitam kan.

After beberapa bulan, tengok muka kawan menjadi pakai produk T***. Muka dia gelap and berparut. Dalam sebulan gitu, parut dah kurang and muka makin cantik berseri. So T*** menjadi pilihan hati sebab muka dah hitam kan. Nak putih jugak macam orang lain. Bila selfie tak ada lah obvious sangat hitam.

Seminggu pakai, dari jauh lagi cousin dah tegur. Muka flawless and glowing. Cepat betul effect dia kan. Jerawat tak ada and putih lah kan. Semua jeles gitu. Hahaha. Iollss jenis suka lepak pantai. Memang jadi kemestian bila cuti balik rumah kena gi pantai. Sunburn? T*** kan ada. Haha. Balik hostel terus muka pedih kemerahan. Kadang melarat sampai 2 minggu. Kena pakai aloevera untuk sejukkan muka. Muka jadi panas hangat. Kena air pun pedih.

Lama jugak bertahan. Dekat lebih 6 bulan rasanya pakai produk ni. Lama-lama muka naik jerawat kimia. Memang tak nampak tapi bila berdiri depan cermin memang akan nampak. Diri sendiri tengok muka jadi gitu memang sedih tambah pulak member jenis suka tilik muka. Kenapa muka naik jerawat gitu. Kecik-kecik gitu. Bla bla bla. Muka awak tak sesuai dengan produk ni and so on.

Dijadikan cerita, makan tomyam seafood. Tengah makan sepupu tegur muka macam merah naik jerawat kimia. Memang gatal sangat. Tambah pulak lepas tu lepak lagi dekat pantai. Memang merah pedih teruk sangat.

Lepas tu, puas berfikir, so stop pakai semua produk. Memang rasa sakit sangat kan. Jerawat pun tumbuh melata atas muka. Serius penuh dengan jerawat nanah. Mama memang menjerit tengok muka anak dia jadi gini. Sabar ye mama. Detox lah katakan.

Ada member tegur, jangan berhenti mengejut kalau guna apa-apa produk. Memang jerawat akan tumbuh melata. Jujur sekarang lebih sebulan berhenti semua produk. Muka memang penuh jerawat. Kadang malu nak keluar jumpa sesapa. Kadang menyesal jugak sebab berhenti tapi sampai bila nak tahan sakit macam tu.

Bukan kata produk local tak elok, cuma ada certain jenis kulit tak sesuai kut. Kawan-kawan ramai yang cantik menarik tertarik flawless and whatever, bila tanya pakai produk apa, semua jawab T***. Jeles iollss dengan wajah diorang. Tapi semua rezeki masing-masing kan.
Nah belanja sikit muka yang rosak penuh dengan jerawat. Ikhlas, jujur, gambar tu diambil baru sekejap tadi. Sekarang muka gatal sangat rasa nak garu-garu. Sabar sabar sabar. Itu di bahagian pipi sebelah kanan. Banyak lagi dekat bahagian lain, dahi, pipi kiri, dagu.

Sekarang tengah tunggu botanical product. Harap menjadi dengan kulit muka ni. Boleh rawat semula. Dah nama botanical so lambat sikit effect janji dapat kulit segar dan sihat.

Padah nak cantik sangat tapi duduk tahan sakit. Lama jugak tahan sakit. Sebulan detox ni memang Tuhan je Yang Maha Mengetahui sakit dekat muka. Itu belum lagi kena tahan telinga dengar cacian mulut sekeliling.

So, pesanan akak untuk adik-adik kat luar sana, hati-hati pilih produk. Untuk akak-akak suri rumah pun sama. Nak cantik untuk suami tetiba muka rosak, terus suami cari lain. Hahaha. Melebih je tukang nasihat. Sekian, terima kasih. 

Wednesday, 7 September 2016

Rezeki Kerja Dengan Kaum Adam

Assalamualaikum. Lama sangat tak menaip dekat blog. Sibuk main wechat dengan instagram aje kan sebab install dekat phone. Memalam gini tetiba rasa nak story sikit pasal internship haritu.

Alhamdulillah, sis dah masuk sem 7. Rasa macam tak percaya pun ada. Sekejap sangat masa berlalu. Tup tap tup tap dah jadi akak senior final year. Industrial training a.k.a latihan industri dah pun berlalu. Ada suka ada duka sepanjang melalui latihan industri. First masuk, sis seorang aje gegirl dalam kilang tu. Okay, tipu. Akak HR dengan akak akaun tu perempuan. Hahaha. Tapi diorang duduk pejabat atas. Eira buat kerja dekat pejabat bawah. Semua pekerja lelaki, operator pun semua lelaki. Biasalah kalau seorang aje perempuan memang selalu kena usik. Nasib lah kan.

Banyak drama sepanjang eira kerja situ. Adik abang operator ramah sangat. Dah macam family sendiri. Kebanyakkan operator bawah umur daripada eira tapi jujur, diorang lebih matang daripada usia diorang. Kekadang diorang yang bagi kata-kata semangat dan nasihat bila eira stress nak nangis. Semalam budak intern situ cakap, pekerja situ still lagi sebut nama eira. Terharu sangat. Korang rindu eira kan? Ada masa nanti iolls lawat korang ye adik-adik abang-abang. Haha.

Isnin lepas baru start sem 7, ada briefing untuk group plant design (PD). Alahai, memang takdir kerja dengan lelaki kut. 4 orang lelaki dan eira seorang perempuan. Cuak nak bekerja dengan lelaki tapi rasa lagi best sebab lelaki susah nak gaduh dengan perempuan.

Okay lah, kena stop taip dulu. Lama tak menaip rasa penat dia lain macam. Idea pun macam kering nak karang ayat. Kekok semacam aje. Report LI pun tak settle lagi. Huhuhu.

Eh, minggu depan raya haji kan? Doakan iolls boleh balik ye sebab tiket dah habis. Hajat hati nak beraya dekat U tapi lecturer baik hati cancel semua kelas minggu depan. Konon je lah nak beraya jauh daripada mama padahal dalam hati berlari nak balik peluk mama. Okay tipu lagi. Nak balik peluk baby Shuhada. Hah? Tak pernah lagi story pasal baby Shuhada a.k.a baby Huda. Tak apa, entri kali ni sis belanja gambar dia je sekeping. Geram tengok budak ni.

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...