assalamualaikum

Wednesday, 7 September 2016

Rezeki Kerja Dengan Kaum Adam

Assalamualaikum. Lama sangat tak menaip dekat blog. Sibuk main wechat dengan instagram aje kan sebab install dekat phone. Memalam gini tetiba rasa nak story sikit pasal internship haritu.

Alhamdulillah, sis dah masuk sem 7. Rasa macam tak percaya pun ada. Sekejap sangat masa berlalu. Tup tap tup tap dah jadi akak senior final year. Industrial training a.k.a latihan industri dah pun berlalu. Ada suka ada duka sepanjang melalui latihan industri. First masuk, sis seorang aje gegirl dalam kilang tu. Okay, tipu. Akak HR dengan akak akaun tu perempuan. Hahaha. Tapi diorang duduk pejabat atas. Eira buat kerja dekat pejabat bawah. Semua pekerja lelaki, operator pun semua lelaki. Biasalah kalau seorang aje perempuan memang selalu kena usik. Nasib lah kan.

Banyak drama sepanjang eira kerja situ. Adik abang operator ramah sangat. Dah macam family sendiri. Kebanyakkan operator bawah umur daripada eira tapi jujur, diorang lebih matang daripada usia diorang. Kekadang diorang yang bagi kata-kata semangat dan nasihat bila eira stress nak nangis. Semalam budak intern situ cakap, pekerja situ still lagi sebut nama eira. Terharu sangat. Korang rindu eira kan? Ada masa nanti iolls lawat korang ye adik-adik abang-abang. Haha.

Isnin lepas baru start sem 7, ada briefing untuk group plant design (PD). Alahai, memang takdir kerja dengan lelaki kut. 4 orang lelaki dan eira seorang perempuan. Cuak nak bekerja dengan lelaki tapi rasa lagi best sebab lelaki susah nak gaduh dengan perempuan.

Okay lah, kena stop taip dulu. Lama tak menaip rasa penat dia lain macam. Idea pun macam kering nak karang ayat. Kekok semacam aje. Report LI pun tak settle lagi. Huhuhu.

Eh, minggu depan raya haji kan? Doakan iolls boleh balik ye sebab tiket dah habis. Hajat hati nak beraya dekat U tapi lecturer baik hati cancel semua kelas minggu depan. Konon je lah nak beraya jauh daripada mama padahal dalam hati berlari nak balik peluk mama. Okay tipu lagi. Nak balik peluk baby Shuhada. Hah? Tak pernah lagi story pasal baby Shuhada a.k.a baby Huda. Tak apa, entri kali ni sis belanja gambar dia je sekeping. Geram tengok budak ni.

Monday, 4 January 2016

They Have Grown Up

Assalamualaikum. Alhamdulillah, dah lepas first paper untuk sem 5. Another one paper next monday. Lepas tu, hooraaaayy, berjimba dekat rumah.

Dah masuk tahun 2016, serius rasa macam tak percaya, Allah masih bagi nyawa untuk terus rasa syukur dengan semua nikmat Allah. Dah masuk umur 22 tahun tapi still maintain kecik, serius makin kecik, dah ramai sangat tegur. Aim 2016, nak minum susu. Nak membesar macam orang lain jugak.

Okay tak nak cerita banyak pasal Eira. Nak cerita pasal Miqhaeil dengan Mustaqim dekat rumah. Rasanya baru berapa hari lepas call mama, dengar suara makhluk asing sibuk nak bercakap jugak. Aduhai, ada dua orang rupanya. Patutlah bising tapi kan, paling tak best bila diorang cakap gini, ' ni bukan kak ya, ni kak umi la.' Padahal kak umi ada je dekat rumah tu, nampak sangat rindu kak umi aje. Uisshhh, sedih kak ya.

Semalam call, tanya Mustaqim, mana pergi Miqhaeil? Tetiba senyap, mama tanya, kakak tanya apa sampai dia tetiba sedih? Hahaha, dia memang sokmo rindu Miqhaeil tapi bila ada depan mata pergi hempuk si Miqhaeil tu. Padan lah Miqhaeil tak nak dah duduk rumah tokma. Cerita dia, nak coklat milo pulak, selama ni nak ais krim milo. Habis lah duit kakak kali ni. Kecoh macam biasa cuma sensitif kalau bab Miqaeil.

Tadi call mama lagi, Miqhaeil tak datang jugak, dia cakap tak nak datang takut dengan Mustaqim. Aku bantai gelak aje, nanti dah lupa merengek cari tokma balik. Mama cakap, Miqhaeil dah pergi sekolah semalam. Hah? Aku yang terkejut, kecik lagi dah masuk tadika? Ehhhhh, dah 4 tahun ah Miqhaeil. Iye ke? Allah, rasa macam semalam baru mama start jaga dia. Mama start jaga dia umur dia 2 hari, no wonder lah dia dengan mama berpisah tiada. Dah besar ye awak, 17/1 nanti officially masuk 4 tahun. Tetiba akak yang rasa makin tua. Even semua anak buah panggil kakak, 'kakak' pada panggilan aje, pada pangkat 'makcik'.



Eira tanya Mustaqim, Adik takmboh sekolah ke? Nak tahu dia jawab apa? Touching sis kejap. 'Adik nak sekolah dekat kak ya, naik bas.' Memang dia nangis kalau tetiba cari kak ya then abang-abang usik, 'kakak naik bas.' Mustaqim pun dah 4 tahun tapi sebab lahir hujung tahun kan, still lagi kecik. Nanti mesti darjah satu masuk sekolah sekali. Semua dah membesar, dah bijak, pandai bercakap. Keletah diorang dari kecik sampailah sekarang segar lagi dalam ingatan. Tak pernah terbayang pun mereka akan membesar secepat ni. Tak puas lagi nak main kejar-kejar. Tak puas lagi nak main sepak bola. Tak puas lagi buat semua aktiviti.

Okay, last tadi mama cakap 15/1 nanti baby Mustaqim a.k.a adik Mustaqim nak datang. Bertambah lagi ahli family kami. Baby girl, alaaaa, tak syok, tak macam lelaki. Dulu mama jaga kakak Mustaqim, Shafika, sekarang dah form 2. Besar dari kakak Eira lagi okay, tapi kakak maintain kakak okay. Jangan nak tukar panggilan sangat.

Ohhh, lupa, kawan a.k.a sedara sesusu dah selamat beranak. Anak lelaki. Jadi mak cik lagi. Sokmo jadi mak cik, bila nak jadi mama ni? Mohon Miss Eira tukar title cepat sikit. PSM dengan PD pun tak lepas lagi, ada hati nak tukar title. Mohon sedar diri. Balik ni nak kena pergi jenguk anak sedara baru. Kan ada yang tarik muka tak pergi jenguk langsung anak sedara. Kadang bukan tak nak pergi jenguk tapi jealous okay tengok U all dengan baby.

Monday, 7 December 2015

Result UPSR Abang Chik

Assalamualaikum. Dah tengah malam pun gigih lagi nak menaip. Hakikat sebenar, lari sekejap dari huru-hara semua projek, assignment, test, bla bla bla. Dah nama pun student kan, so nak ke tak nak ke kena akur jugak.

Rasa cerita dah nak basi baru nak taip post. Biarlah, nak share jugak. Pengalaman jadi private tutor ni memang syok. Tak reti nak describe detail tapi ada macam-macam cerita di sebalik semua pengalaman.

Tak silap eira, bulan November lepas result UPSR keluar. Rasa nak meletup jantung tunggu result abang chik. Dia yang nak ambik result, akak yang nervous lebih. I'm not expecting too much but i know your effort abang chik. Rasa macam lama sangat nak tunggu result tu. Pukul 10 pagi dah start hadap handphone, mana tahu abang chik dah mesej. Takut tak perasan. Pukul 12 habis kelas jenguk lagi handphone, no message. Ok relax, abang chik busy tu. Dah petang tetiba rasa pelik. No no no. Jujur hati tak mampu nak bayangkan benda pelik. Think positive.

Bunyi mesej whatsapp masuk. Abang Chik. Yeah, akhirnya mesej jugak budak bertuah seorang ni. 4A1B. I know you really upset, right? I know you well my dear. We are expecting more than that. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk awak. Subjek sains dapat B. Bulat mata cikgu. Selama ni memang sains tak pernah ada masalah. Matematik yang bermasalah. Takut jugak kalau matematik yang B kan. Fuhh, nasib baik, lega.
Hidup tak seindah apa yang kita jangka. Hidup abang chik jauh lagi sayang. Jangan sedih. Setakat ni eira memang tak bertentang mata lagi dengan dia.

Paling best bila abang chik mesej tanya bila cuti sem. Aikk, nak buat apa? Nak suruh ajar lagi rupanya. Gigih anak didik seorang ni tapi rezeki awak masa UPSR setakat itu saja. Jangan pernah mengeluh jangan pernah salahkan takdir. Awak memang anak didik yang rajin, yang tak pernah kenal erti kalah, yang selalu tahan air mata kalau kena marah, selalu sabar di saat orang lain sibuk bandingkan kelebihan orang lain dengan diri awak dan paling best awak kuat makan. Enjoy your holiday sebelum masuk alam sekolah menengah. Nak sangat masuk sekolah kak mira kan? Jadi junior yang banggakan sekolah ya. Hehe.

Akhir kata, akak happy sepanjang ajar awak. Tak sabar nak balik cuti sambung tengking awak lagi. Boleh tengok ada orang kesat air mata hujung mata. Buat kerja sambil kesat air mata. Kahkahkah.

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...