assalamualaikum

Saturday, 6 July 2013

Mangsa Ragut

assalamualaikum..

tiada ucapan lain yang mampu lahir di bibir melainkan alhamdulillah..memang sakit seluruh badan, tapi apakan daya..sikit memang sikit tapi tetap cedera..dah nama cedera, memanglah sakitkan..aduhai..

bila fikir balik, eira nasib baik lagi..ada yang kena ragut lagi teruk cedera..mama orang paling memahami, paling setia di sisi..orang yang paling sabar, sanggup layan kerenah eira..saat air mata jatuh, mama jadi penawar..saat hati mengeluh, senyuman terukir jelas di bibir mama..serius, memang tak ada manusia lain yang mampu tandingi mama..

eira still kuatkan semangat..anak-anak didik tetap eira ajar macam biasa..kerja pun macam biasa tapi letih sikitlah..
good news..peragut tu dah kena tangkap dengan polis..dengar cerita, kena belasah teruk dengan orang ramai..biarlah, dia dah dapat balasan setimpal..tapi kasihan jugak pada family diaorang..harap diorang bertaubat sebelum terlambat..
dipendekkan cerita, memang eira agak trauma bila tengok orang bawa motor or orang bawa handbag..eerrr..serum sejuk je..

okay, kad bank dah selamat, eira pergi buat semula..kad pengenalan adik dengan eira pun settle..masalah sekarang, lesen eira..tiba-tiba nak kena denda..apa kes????

katanya, eira cuai..lesen hilang dikira cuai..salah eira ke eira kena ragut?? apa guna eira report polis segala kalau kena denda jugak? baik tak payah report polis, cakap aje hilang..boleh dapat balik lesen?? serius, eira tengah bengang..semua duit dah kena kebas, tiba-tiba kena bayar denda bagai..memang tak munasabah langsung !
 | kena denda bagai..pleaseeee lah ! |

Monday, 1 July 2013

Part Time

assalamualaikum..

eh, bila kira-kira, dah dekat sebulan eira buat part time dekat kedai kasut..memang letih tapi kawan-kawan semua sporting..macam-macam ragam..nasib baik ada yang sanggup melayan kerenah eira..huhu..

ingatkan dah habis matrik, tak payah duduk runsing fikir hal study..tak payah dah belek buku..tapi percaya atau tidak, eira sambung balik part time eira sebagai seorang cikgu personal..so, dua part time dalam satu masa..haha..kawa-kawan cakap, 'kayalah kau, eira oiiii...' hahaha..bukan nak cari duit sangat, tapi nak timba pengalaman..ajar budak-budak bukan susah sangat pun..pandai tackle cara diaorang belajar, mudah sangat jadinya..

tup..tup..dah nak dekat bulan puasa kan..nak beli baju raya, kasut raya, tudung..macam-macam lah..first salary dah dekat nak dapat..wah, shopping sakan tapi mama pesan kena ingat nak bayar macam-macam nanti..aduhai..laptop ni pun dah pandai buat hal..memang nak kena hantar pergi kedai..aishhh, susah jugak jadi orang besar ni..kena fikir macam-macam..

jadual baru dah start..memang terbaik..setakat ni tak pusing lagi kepala nak fikir untuk kerja, jadi cikgu dan pergi kelas memandu..memang sempat buat semua, tapi macam terkejar-kejar aje..memang 24 jam sibuk memanjang..
semalam, alhamdulillah..umur eira sudah meningkat lagi setahun..macam dah tua, tapi muda lagi..masih maintain untuk buat semua kerja..hehe..by the way, thank you kawan-kawan, kalian ingat lagi eira dekat sini..siap dapat hadiah bagai..

 | semoga diri ini makin matang melalui liku-liku kehidupan yang mendatang..moga eira makin kuat untuk hidup yang penuh dengan cabaran |

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...