assalamualaikum

Sunday, 25 December 2011

syukur alhamdulillah

alhamdulillah..eira bersyukur..di pagi yang suram ini, hati eira sedang berbahagia sejenak...moga hati terus tabah hadapi dugaan hidup..

syukur padaMu, Ya Allah.. ^_^
| ditaip oleh anak mama dan papa yang bernama EIRA !! |

Wednesday, 21 December 2011

result | penilaian menengah rendah (PMR)

assalamualaikum...

alhamdulillah..esok (22/12/2011), pelajar-pelajar PMR akan mengambil result setelah penat lelah menjawab PMR..insyaAllah, result yang terbaik pada tahun ini berbanding tahun-tahun lepas..

apa yang perlu dilakukan, bukan post mengarut di laman sosial facebook tetapi perbanyakkan doa setelah berusaha..apa yang eira lihat, ramai yang post pada facebook masing-masing dengan pelbagai ragam statusnya..macam-macam budak sekarang..tak usah gelabah adik-adik sekalian, malam ini buat solat sunat dan perbanyak zikir..jangan stresskan diri dengan memikirkan perkara yang bukan-bukan..issshhhh..pesanan buat eira juga ni..

adik eira pun akan ambil result esok..entahlah macam mana keputusan dia..eira tengok dia selamba je..tak gelabah langsung..serius ! apalah nak jadi budak ni seorang..

perangai adik-beradik macam reflect aje..masa eira nak ambil result pun macam itu juga..muka penuh dengan selamba..tapi hati siapa yang mengerti..semua orang pelik dengan perangai eira, tapi inilah hakikat..kelebihan yang Allah SWT beri pada eira..eira mampu kelihatan bersahaja..

result PMR eira ? alhamdulillah..eira dapat apa yang eira nak..tak tergambar perasaan itu..cuma sekarang eira sedang menanti dengan penuh sabar keputusan SPM..mungkin muka nampak selamba, maaf ye kawan-kawan..hati ini tak tahu nak cakap macam mana..
moga-moga result akan bahagiakan hati mama dan papa yang tersayang..

alahai..eira sendiri sedang menunggu dengan penuh debaran result SPM eira..agak-agak macam pula perasaan eira malam itu ya?

| doakan Eira yang terbaik... |

FB kena hack ke ?

semalam eira online hampir larut malam..tiada apa yang hendak dibuat..bosan menatap muka buka yang kawan beribu-ribu tapi tiada seorang yang rapat..hahaha..laman sosial yang hanya di laman maya..kawan sekadar untuk bersuka ria..tersilap digunakan,padah menanti..

tiba-tiba eira menjengah ke wall sendiri..roll down and up...saja-saja nak tengok apa yang ada, padahal apa yang ada di wall muka buku kita adalah aktiviti kita sendiri..
waaaahhhhhhh..tiada apa yang berlaku...eehhhh..apa yang banyak sangat like ni? kejap-kejap..nak tengok..apa ni? bila masa plak aku like semua ni? tak pernah aku like la page yang banyak bagai yang ada di facebook..tak kuasa nak melayan..
Ya Allah..page apa ni? sembarangan page yang di'like'..masalahnya, siapa yang like? siapa  punya kerja? jahatnya...FB eira kena hack ke? siapa yang tak puas hati? jumpa depan-depanlah..

eira dah tukar password FB eira..tapi apa yang berlaku tanpa pengetahuan eira? hmmm..moga-moga tiada buruk yang berlaku..

pada sesiapa yang pernah terjadi perkara sebegini, memang akan rasa apa yang eira rasa..

pada semua kawan-kawan, sentiasa check wall FB sendiri..mungkin perkara yang sama berlaki tanpa kita sedar...hati manusia sekarang tak mampu kita jangka..mungkin di luar jangkaan kita..

 
 | tersenyumlah wahai hati,moga ada keberkatan di situ..insyaAllah |

Tuesday, 13 December 2011

detik bersama rakan-rakan

12/12/2011,mungkin ada yang marah-marah semalam..siaran televisyen agak terganggu mungkin..tapi eira tidak melalui saat itu..

keberangkatan balik Tuanku Mizan dan isteri bersama anak-anak turut dirai oleh eira dan kawan-kawan..tuanku pulang setelah tamatnya tempoh pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong..sedih sedikit di situ..apa-apa pun,eira tetap gembira dapat melihat tuanku secara dekat dan 'live'..

eira bersama team rakan muda sampai awal dan tiada apa-apa perancangan yang dikhaskan..so,kami dilepaskan untuk bebas melakukan apa-apa aktiviti selama 3 jam mungkin..wahhhh,jalan-jalan di tepi pantai Batu Burok agak best..bersama rakan-rakan yang selama ini sibuk dengan urusan masing-masing..
hilang sebentar tekanan yang dihadapi eira..lega rasanya...banyak pengalaman dan mungkin ini kali pertama keluar berjalan jauh bersama rakan-rakan...

lepas ini, insyaAllah akan ada lagi aktiviti bersama team rakan muda..terima kasih kawan-kawan..jom sertai kem sukarelawan banjir..dah nak banjir dungun ni...

| gembira bersama kawan-kawan |

Tuesday, 6 December 2011

kasihan papa

eeeeehhhhhhhhhhh....kenapa dahi papa?ada jahitan..seram sejuk eira jadinya..

eira keluar bilik sebab mama suara mama macam kelam kabut je..papa senyum je..papa relaks untuk tenangkan hati isteri dan anak-anak..hipokrit papa untuk ceriakan hati semua orang..

eira takut darah..tergamam baju papa penuh darah berlumuran..insyaAllah papa akan pulih semula..
Ya Allah,sembuhkanlah papaku..jauhkanlah dia daripada sebarang kesulitan..tabah dan kuatkanlah hatinya..jadikan dia insan yang lebih bertakwa kepadaMu, Ya Allah..
begitu kuat hati seorang suami dan ayah..moga-moga ada hikmah di sebalik kejadian ini..moga papa cepat sembuh dan boleh teruskan kerja harian seperti biasa...

insyaAllah...
| ditaip oleh anak mama dan papa yang bernama EIRA !! |

ceria saat hati bersedih

assalamualaikum dan selamat pagi..ceriakan hari anda dengan senyuman...so,senyum ^_^

agak ceria pagi ini..lalalala..walau hati agak kecewa..kenapa?mama tak izinkan eira bekerja..kejamkah?mungkin ada sebab mama tak benarkan..ahhhh, dari satu sudut,hati berkata 'tak aci,nak keluar kerja..nak juga hidup bebas...' dan dari sudut lain pula 'wahhhh,bestnya boleh relaks kat rumah aje..'

ingin sekali eira keluar dari rumah melihat dunia yang sebenar..fikiran pun sudah menjadi agak sempit dek asyik terkurung tanpa mengetahui berita di luar sana..hanya facebook peneman diri yang sunyi..apa-apa pun,tak sama dunia luar dengan dunia facebook..mungkin tahu juga berita-berita hangat tapi tak dapat rasai pengalaman yang berharga...

apakah selepas ini aku mampu ?mama....i know you love me very well but let me have an experience at outside..

wahhhhh..now,eira dah besar..terasa macam tak percaya tapi kena percayajuga..alahai anak mama,masih dengan mama..mama langsung tak nak bagi keluar dan jauh macam insan lain...untunglah anak mama biarpun hati masih geram dengan sikapmu..

i know,apa yang mama lakukan pasti ada hikmah yang tersembunyi...mama tahu apa yang terbaik buat eira..Allah Maha Mengetahui perjalanan hidup seorang hambaNya...

wallahualam...

| ditaip oleh anak mama dan papa yang bernama EIRA !! |

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...