assalamualaikum

Tuesday, 15 May 2012

saat sebelum ke KMPh

Alhamdulillah..eira masih lagi bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan Allah SWT..keputusan UPU sudah pun dikeluarkan pada 7 Mei 2012..keputusannya? eira ditawarkan diploma kejuruteraan kimia (loji proses) di UMP..rezeki eira di Pahang..setelah bermuhasabah sendirian buat seketika, pilihan eira lebih ke arah matrikulasi Pahang..

banyak lagi yang perlu disiapkan..barang-barang dibeli mengikut keperluan sahaja..jangan membazir! banyak lagi benda nak kena guna duit..eira kemas barang pun dengan sedikit perasaan sayu..sedih nak tinggalkan rumah..yang penting, bila dah jauh dari family, perasaan gentar sentiasa menjadi teman..jangan air mata menjadi teman setia sudahlah..
'belajar elok-elok..kat sana jauh, jangan main-main..duduk sana baik-baik..jauh dari family..cari kawan yang baik..berkawan dengan semua orang, jangan sombong'
itu antara nasihat-nasihat yang diberikan..terima kasih semua atas nasihat anda..insyaAllah, eira akan ingat..susahkan? ini first time jauh dari family, semua dah risau..eira anak manja..ok fine, eira akui eira memang manja..semua harapkan mama..itu mama, ini mama..semua mama!
di saat akhir masih ada dugaan yang melanda..semoga eira kuat untuk hadapi segalanya..semoga eira bijak dalam mencari jalan penyelesaian..

  | sibuk menguruskan persiapan untuk ke KMPh  | 

0 comments:

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa. Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumah tangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya. Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...